Културата в България – Провокативно, епизод 60

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

18.06.2017 | 11:39
Маша Илиева

На 18 юни в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: каква е цената на културата в България? Кога у нас ще има стратегия за национална култура? Превръща ли се културата ни в идиокрация? Гост на предаването е примабалерината и хореограф Маша Илиева. Илиева си спомня кога са били най-лошите времена за балета в България. "Веднага когато започна промяната, настанаха много тежки времена. По две линии – едната беше, че нямахме заплати. Не получавахме заплата. Също така нямахме необходимите неща, за да танцуваме. Това са на първо място палците за балерините. Танцувахме със старите костюми и ако се правеше нещо ново трябваше да се реновира. Покрай тези неудобства страшно много хора заминаха за чужбина."
Маша Илиева казва, че ситуацията в момента се е променила значително. Все повече млади балетисти избират да останат тук. Не само условията за работа на хората, занимаващи се с балет, са много по-добри от тогава, но интересът на публиката се възражда. 
"Аз работя с много малки деца и виждам днешното поколение родители. Хората, родени през 90-те години, тези, които може би точно когато е нямало какво да се яде, когато културата беше долу, които може би не са си получили дозата театър и балет, сега искат техните деца да го получат с пълни шепи. Даже понякога се ядосвам – не си водят детето на школа, защото в същото време е на английски, друг вид изкуство. Искат децата им да получават знание, да получават изкуство. Аз ги виждам тези деца в салона на операта, вече пораснали." Целия разговор гледайте във видеото:

Едно момиче за 100 милиона долара. Така "Ню Йорк Таймс" определя българската оперетна певица и актриса Надя Ножарова или графиня Надя де Наваро Фарбър. В рубриката "Женските досиета Х" журналистът Магдалена Гигова продължава разказа си за тази изключителна българка, осъществила американската мечта. След като се омъжва за третия си съпруг през 1953 г., Надя се отдава на активна благотворителна дейност. Тя подпомага редица благотворителни и хуманитарни организации по целия свят, сиропиталища, кампании, свързани с подпомагане на евреи, имигранти, строи десетки училища и болници, защото смята, че това са институциите, от които обществото има най-силна нужда.
Гледайте втора част от историята за графиня Надя Ножарова де Наваро Фарбър във видеото долу. 

Как се упрaвлява културата в България? Гост на "Провокативно" е директорът на Националния център за книгата към НДК Михаела Петрова. Според нея проблемите при менажирането на културата са въпрос на липса на структура. "Ако приложим пирамидата на Маслоу към културата, при нея първо има задоволяване на базови потребности от храна, сън, след това сигурност, след това тръгват предпочитанията, свързани с културата и с развитие на духа. В структурата на управлението на културата – дали ще бъде в един миниформат на културна организация като НДК, или на по-голямо като град, община, държава, е много ценно да се сегментират темите. Темите в изкуството са вечни, въпросът е да се прилагат през различен разрез. Няма нищо лошо в това да има култура за масовата публика, стига от това да се получава една вълна към поощряване и на другите, последващите нива. Всичко започва от ограмотяването." 

Традиционната анкета на предаването пита хората интересуват ли се от това как се менажира културата в България, родителите или държавата са по-важни за създаването на култура у децата и мит ли е изпростяването на съвременния българин.

Какво е да работиш със Сара Джесика Паркър, Блейк Лайвли и Ким Бейсингър? Милена Фучеджиева разговаря със стилиста на култовите сериали “Сексът и градът”, “Клюкарката” и “Милиарди” Ерик Деймън, който пристигна в България за Балканската седмица на модата. Вижте срещата с него във видеото: