Фейсбук и приятелството – Провокативно, епизод 59

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

11.06.2017 | 11:39
Лара Златарева

На 11 юни в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: Фейсбук и приятелството. Превърнали ли са се социалните мрежи в мегдана на виртуалното българско село? Разприте и споровете във фейсбук стават ли причина за прекратяване на приятелства? Водещата Милена Фучеджиева разговаря с телевизионната водеща и актриса Лара Златарева. "Много съм се притеснявала от себе си в ситуации, които си казвам "Гледай колко е елементарно, това е просто "фейсбук", споделя Лара. "Дълги години съм имала различно мнение и отношение към някакъв човек, а той се оказва друг. И го разбирам по някакъв пост, по някаква реакция, която е насочена към мои приятели или към нещо, което ме е карало да мисля, че сме съмишленици, мислим по един начин. Изведнъж усещам, че това е коренно различен човек." Целия разговор гледайте във видеото: 

Коя е българката, притежавала собствен замък? В рубриката “Женските досиета Х” журналистът Магдалена Гигова разкрива детайли от невероятната съдба на оперетната певица и актриса Надя Ножарова или графиня Надя де Наваро Фарбър, която не само сбъдва американската мечта, но се превръща в мултимилионер. 

Още в началото на кариерата си Надя запленява публиката в театъра "Ангел Сладкаров". Пленява и сърцето на самия Сладкаров, за когото се омъжва дни след запознанството им. Изглежда всички са влюбени в нея – любимка на Гешев, Йосиф Цанков и Петър Увалиев създават оперета специално за нея, говори се, че княз Кирил й подарява бижута, "заети" от сейфа на майка му. Надя неотменно присъства във всеки брой на вестниците на Атанас Дамянов и Данаил Крапчев.
По-късно се развежда, за да стане испанска графиня, а не след дълго наследява стотици милиони от третия си съпруг, голяма част от които дава за благотворителност. 
Името на Надя де Наваро Фарбър е обвито в мистерии и митове – кое е истина и кое измислица? Вижте във видеото долу. 

Губим ли приятели заради фейсбук? Гост на предаването по темата е издателят и поет Светлозар Желев. 
"Никога не съм си представял, че това може да се случи, но се случи за огромно мое съжаление. Загубих много лични приятелства заради фейсбук. Изключително странно е общуването там.  
Фейсбук и интернет комуникацията, всъщност направени да ни сближават, в крайна сметка ни раздалечават. Ние губим усещането за емоция, губим много от личния контакт. Много от нещата, които казваме, не се разбират, вадят се от контекста съвсем лесно, губи се тази фина настройка на личния разговор.  
Във фейсбук се случват и прекрасни неща. Това е все още най-добрата платформа за литература, за изкуство, за разговори на тази тема. Но това е мястото, в което по някакъв начин се развива най-силно хейтърството. Преди това бяха форумите, но в момента почти изцяло тази комуникация – и тролването, и хейтът, и бликащата омраза, злоба, завист, се прехвърли във фейсбук. Това за мен е потресаващо."

Традиционната анкета на предаването пита хората губили ли са приятели заради фейсбук, фейсбук помага или пречи на истинското приятелство и създали ли са нови истински приятели в социалната мрежа.

Ревоюлционно откритие беше направено наскоро край Чирпан. Любител палеонтолог откри зъб и челюст на древен предшественик на човека, живял преди 7 милиона години. Как находката може да допринесе към досегашните теории за произхода на човека и към теорията за еволюцията? В "Провокативно" Ви срещаме с националния консултант по медицинска генетика проф. Иво Кременски. И още – какво е бъдещето на генетичните изследвания в България и защо у нас няма национална програма за генетика?