Бащи и деца в политиката – Провокативно, епизод 52

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

23.04.2017 | 12:31
Мария Пръмова

На 23 април в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: Кои са децата на политиците в българската политика? Скандално ли беше нашествието на деца на номенклатурата като кандидат-депутати на последните избори? Водещата Милена Фучеджиева разговаря с Мария Пръмова – трето поколение от фамилия Пръмови. Но за разлика от предците си тя не избра политическа кариера. Какви са плюсовете и минусите да бъдеш част от такова семейство? "Минуси няма за мен, защото те са ми родители. Аз гледам на тях като на роднини – като на дядо, на майка, на леля, на чичо, на татко, а не като на политици, журналисти, дипломати. Това, че хората виждат другата страна, е просто защото не ги познават лично. 
Пръмова сподели, че не желае да бъде политик. "Защото хората ще кажат, че е мръсно, че е гадно. Аз ще кажа, че е безсмислено. Защото политиката е нещо, в което трябва да работиш в екип с другите хора. И ти, ако си човек, който има съвест и иска да си свърши работата, но някой те бута надолу – защо да го правиш?" Целият разговор във видеото: 

Героиня на рубриката “Женските досиета Х” е Райна Касабова – първата жена не само в България, а в целия свят, летяла на боен самолет. Филипов коментира и темата за липсата на паметници на жени от историята ни в София. "Хубаво е, че тази идея съществува вече и е факт. Живеем в един свят, в който мъжката половина доминира във всичко. Но защо трябва да пренепрегваме, да забравяме, да не си спомняме, ако щеш, за всичко, което са направили и дамите. Не само покрай 8 март, не само покрай дни, в които целенасочено отделяме внимание на жената. Ето – един паметник би направил така, че хората, които минават покрай този паметник, да си спомнят."

Гост на предаването е и бившият министър на културата Петър Стоянович. Според него в България не може да има потомствени политици и това, че част от неговота семейство е участвало в управлението на България преди 9 септември 1944 г, не го прави такъв. "За да може човек да има династия в смисъла на истинска потомственост, това означава ти от малък като един "престолонаследник" да бъдеш отглеждан за тази потреба, така обучаван, така подготвен. Това е невъзможно в България, тъй като понятието приемственост е непознато в по-демократичната част от нашето развитие. А по времето на комунистическия режим беше невъзможно поради това, че не логичната приемственост и дарбите правеха един човек подготвен за властта, а неговата близост до други спирали."

Традиционната анкета на предаването пита хората нормално ли е деца от номенклатурата да ръководят и дясното, и лявото и защо сред управляващите няма нито един наследник на старата буржоазия?

В днешния епизод на "Провокативно" стартира нова документална рубрика. “Събитийно” ще представя история или събитие, които са предизвикали вниманието ни през седмицата . В първото й издание започва поредицата "Поколението" – как се извървява пътя от детството до зрелостта? Защо в България абитуриентският бал е толкова значим? В какво се е превърнал? И колко струва? Кои са днешните абитуриенти и как се подготвят за един от най-важните (според тях) моменти в живота си?

Примерът на добротворство и приемственост в училище се превръща в модел на поведение и извън него. Ето защо в първия епизод разказваме за благотворителната кампания "Мечтаната дреха", организирана изцяло от учениците от 10 и 11 клас в Професионалната гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза". В продължение на месеци с подкрепата на своите преподаватели те проектират и изработват абитуриентски дрехи за деца в неравностойно положение. Ето какво споделя Ралица, ученик от 11 клас: "Първоначално се срещнахме с едни деца от Дупница, които бяха възхитени от това, което правим. Тяхната ръководителка ни сподели, че ако не бяхме им звъннали, тя щеше да започне да търси спонсори за техните костюми и рокли. И просто ние сме свалили един товар от раменете й. И ако не сме били ние, чудо е трябвало да стане."

Ана, 11 клас: "Ние помагаме не само на абитуриентите, като шием за тях дрехите, но и помагаме на себе си, защото това е едно ново предизвикателство за нас, с което израстваме."

Тази година учениците ще успеят да помогнат на 13 деца в нужда. Те са категорични, че ще продължат инициативата си и догодина.

Целия вдъхоняващ разказ ггледайте тук: