Детската агресия – Провокативно, епизод 51

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

16.04.2017 | 12:31
Лияна Панделиева

На 16 април в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: защо се увеличават случаите на детска агресия? Какви са причините за вербалния, физическия и кибер тормоза между младите и как да се промени тревожната тенденция? Водещата Милена Фучеджиева разговаря с журналистката  Лияна Панделиева. Ето какво казва тя: 
"Терорът се случва на хора, които имат пробойна в психиката си. Когато не можеш да намериш опора и тази опора започва да ти бъдат хора, които са на твоята възраст, точно с твоето ниво на житейска некомпетентност, могат да произлязат много лоши неща. Ангажиментът на родителите (дори когато осъзнаят, че са изпуснали нещо) е да наваксват с всички сили говоренето и честността.
Когато детето е на възраст да бъде тероризирано и то не проявява доверие на своите родители, тогава всичко е загубено. И детето е потенциална жертва независимо на какво. 
Ако децата получават възпитание, при което да искат защита от родителите си, те няма да се превръщат в жертва на агресия." Целият разговор във видеото: 

Коя първата жена в света, участвала в боен полет? Тя е българка и нейното име е Райна Касабова. По време на Балканската война, когато е едва 15-годишна, Касабова служи като доброволец в болница до Одрин. През нощта на 30 октомври 1912 г. тя се присъединява към боен полет като пилот наблюдател. От самолета Райна хвърля позиви с призиви за спиране на войната. 
За "полета на самарянката" говори журналистът Костадин Филипов в рубриката "Женските досиета". Вижте във видеото долу. 

Гост на предаването е и психотерапевтът и психоаналитик д-р Огнян Димов. Според него основните фактори за детската агресия са три – агресия от вина, агресия от несигурност и агресия от страхове. Той добавя и четвърта причина за отключването на агресивността у съвременното дете – липсата на граници. 
"Социалните мрежи поддържат усещането за това, че всичко е позволено. И тези теории в сферата на психотерапията, които твърдят, че детето има пълно право, не казвайте никога не на детето, позволявайте абсолютно всичко, вървете след детето – са абсолютно отречени и фашизоидни. 15 или 20 години по-късно аз приемам тези млади хора, претърпели тези ужасни принципи и методологии на възпитание. Те идват напълно загубени, незнаещи в кой свят живеят. Те говорят с възрастните като че ли говорят с деца. Те нямат никакво чувство на респект към нищо и никого. Единственият път на тези хора е да отричат всичко. И така в едни зрели години стават действително агресивни. 
Важното е да се създаде вътрешно, но реално самочувствие у децата, това те да бъдат поощрявани и подкрепяни за всичко добро, което правят. Те нямат вътрешно самочувствие и това е причината да протестират и да отричат всичко, защото нито за доброто, нито за лошото, някой им обръща внимание. Границите са преминати, няма структура на душата и в душата." 

Традиционната анкета на предаването пира хората расте ли агресията у децата и обръщат ли достатъчно внимание съвременните родители на своите деца.