Ужас! Тийнейджър вкъщи! – Провокативно, епизод 31

Гледайте "Провокативно" всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

27.11.2016 | 11:59
Йоана Захариева

На 27 ноември в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: какви са трудностите да се възпитава съвременният тийнейджър? Милена Фучеджиева разговаря с Йоана Захариева-Йоко – майка на двама синове, единият от които наскоро навърши 13 години. Певицата откровено споделя за трудностите, които като родител изпитва при възпитанието на един (а скоро и на втори) тийнейджър. “Ти каза, че ще ме попиташ какви са ми проектите. В момента проектът ми е моят седмокласник. И ако трябва да съм честна, изцяло съм се посветила. Защото виждам – той сега навлиза в трудната възраст и се започва с деликатните моменти, както в училище, така и в личното му време и пространство.
В началото много се палех, защото съм по-темперамента – и се карах, и виках. Но виждах, че това не работи." 
Какъв е ключът според Йоана? – "Ставаш им най-добрия приятел. Подкрепа във всеки момент."

В рубриката “Женските досиета Х”: първа част от разговора с изкуствоведа Весела Ножарова. Тя разказва споделя за неосъществената си (до този момент) идея да се създаде музей на ДС. “Огромният проблем, пред който ние се бяхме изправили, правейки този проект за музей, е, че за разлика от Германия, където от мига, в който пада стената, хората са с пълното съзнание, че това отива в историята, че това трябва да се запази, че резиденциите трябва да бъдат запазени такива, каквито са и да се превърнат в музеи. Те да образоват поколенията насреща – с абсолютно историческо съзнание. Буквално на следващия ден граждански организации го запечатват консервират, пазят и превръщат в музей. Докато тук има едно огромно нехайство чисто историческо към нещата, които са били. После знаем какво се случи с досиетата. Те са унищожавани.”

Гост на предаването по темата за тийнейджърите е и психологът и психотерапевт Ирина Кирякова. Според нея от съществено значение е делегирането на отговорности на децата и осъзнаването им за това, че всичко в живота има цена (не само материална). “Ти трябва да се сблъскаш с едни трудности, с едни проблеми, за да знаеш, че си израснал и си преминал на следващото стъпало. И в момента децата си ги търсят сами. Под формата на антисоциално поведение, под формата на всичките зависимости. Те просто експериментират с това да пипнат дъното. Любопитно им е. Защото така възникват въпросите за живота, за смъртта, за смисъла. Другият огромен проблем на съвременните тийнейджъри е, че те нямат посока. Те нямат идея за философия на живот, нещо малко по-голямо от това, че трябва да работя и да изкарвам едни пари. Това не може да бъде смисъл и философия на живот.”

Традиционната анкета на предаването пита хората каква е разликата между тийновете от преди и сега и кой е виновникът за липсата на възпитание – родителят или учителят?