Секти, религии, магьосничество – Провокативно, епизод 27

Гледайте Провокативно всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

30.10.2016 | 12:31
Розмари Де Мео

Тази седмица в "Провокативно": секти, религии и магьосничество. Защо алтернативите на православието се считат за секта в България? Какво е наричане? Какво е истинското значение на магията и може ли да ни бъде направена такава? Как се вика дъжд?Какво всъщност представлява вещерската дарба и как се предава? Милена Фучеджиева разговаря с Розмари Де Мео, една българка, която се връща към старите обредни практики. 

“Магията е знание", казва Розмари Де Мео. "Тя няма цвят. Бабата, при която учих, казваше, че тя не е черна, бяла, бембяна – няма цвят. Има майстор. Магията е изкуството да влияеш на човешкото подсъзнание и околната среда чрез силата на човешката воля. Тъй като магията има източник, нейният цвят е според източника. Има някой, който я прави, който упражнява въздействието. Има и такъв, който приема въпросното въздействие.”

Героиня на рубриката “Женските досиета Х” е Катрин Макаров. Тя е французойка от белогвардейски произход. След като завършва българска филология в Сорбоната, през 60-те години на миналия век пристига в България. Няколко години по-късно е арестувана от ДС за разпространение на вредна литература и е обвинена в шпионаж. Прекарва 4 месеца в затвора, като ежедневно е подлагана на продължителни разпити. Обвиненията срещу нея обаче така и не се потвърждават. До ден днешен Макаров продължава да проучва досието си в обем от над 5000 страници. Какво открива там?

Гост на предаването е и капеланът на затвор София – евангелисткият пастор Иводор Ковачев. Той разказа за работата си със затворници и бежанци. “Християнството, ако няма силата да промени опасни хора, опасни области, опасни ситуации, то тогава каква е разликата между християнството и всички останали религии?”

Традиционната анкета на предаването пита хората защо евангелистите и мормоните са смятани за сектанти у нас и вярват ли, че може да им бъде направена лоша магия.