ДНК-анализът категоричен: Росен Ангелов е убиецът в Нови Искър

6 месеца преди зверството, той е имал връзка с Кети Кюхова

05.01.2018 | 16:05 Редактор: Жанета Нейкова
ДНК-анализът категоричен: Росен Ангелов е убиецът в Нови Искър

Без документи, без собственост и без работа от години – това е профилът на издирвания за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов.

Към момента той все още не е задържан, като за това работят всички сили на полицията, включително на армията, стана ясно на брифинг на прокуратурата и МВР.

"Няма никакво съмнение по отношение на авторството на деянието, той е действал сам", обяви шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Това потвърждавал и ДНК-тестът.

56-годишният мъж е привлечен задочно като обвиняем за убийството на повече от едно лице при условие на опасен рецидив.

Разследващите съобщиха още, че той е имал интимна връзка с убитата от него Кети Кюхова, която е продължила около 6 месеца преди фаталната нощ.

Прякорът му е "Горският човек". Придвижва се през гора и планини, като е обявен за общодържавно издирване от септември 2009 година – за да лежи в затвора за блудство с дете.

Аутопсиите на жертвите му показват, че всеки от шестимата е убит с по няколко изстрела, като в главата на всяка една от жертвите е произведен и контролен изстрел.

Мотивът за убийствата в Нови Искър е личен, свързан е с интимните му отношения с Кети Кюхова. Разследващите обявиха, че именно Кети е била първата жертва на Ангелов, след което той е избил хората в къщата.

Смята се също, че Кети не е била убита там, където е намерена, а превозена до това място.

Първоначално са убити Неделчо, Георги и възрастната майка на Кети, като вероятно първите двама са оказали опит за съпротива.

Междувременно се предполага, че Нанси и Боби са се опитали да се скрият на горния етаж. Убиецът обаче ги е търсил методично, за да е сигурен, че няма свидетели, разбивал е врати, за да стигне до тях.

Има следи от разместване и опити за почистване. Росен Ангелов е направил и опит да събира гилзите от оръжието, които е изстрелял в къщата, включително е размествал телата на жертвите.

Борислав Сарафов посочи, че това е била наистина "Къща на ужасите".

Характерът на килъра бил такъв, че в случаи, когато бъде отхвърлен или изоставен, той ставал изключително раздразнителен. Проявявал и ревност към мъжа, с който Кети е живеела на семейни начала - Неделчо. Има информация, че Кети е споделяла на любовника си за семейни проблеми.

Има също данни, че майката на убитата Кети, която е сред жертвите, е била наясно с тази връзка. Тази информация е от свидетелски показания.

До момента са разпитани 21 свидетели, включително пред съдия. Извършена е огромен по обем работа, обявиха от прокуратурата и полицията.

Оръжието на убийството е едно, но все още не е намерено.

Сарафов обяви, че името на извършителя е било известно на органите на реда още в първите 24 часа, но не е било съобщено в интерес на разследването.

Росен Ангелов има 3 присъди лишаване от свобода. През 1984 година е осъден на 2 години и шест месеца за кражба, втората е от 1999 година за изнасилване, за което му е определена присъда от 7 години при строг режим. През 2002 година обаче е освободен условно предсрочно.

Третата присъда е влязла в сила през декември 2009 година – за блудство с дете на 12 години. Осъден е на 8 години лишаване от свобода. Тя е произнесена задочно и не е лежал в затвора, тъй като преди това той се е укрил, след което е обявен за общодържавно издирване.

Освен тези наложени му присъди е обект на разследване и по няколко досъдебни производства – за кражба, обсебване, вещни укривателства, кражба на ел. енергия. Срещу него тече и друго досъдебно производство – отново за блудство с дете.

Имало е няколко операции за задържането му през годините, които обаче не са довели до резултат. В последните години е живял в района на Луково, където в момента го издирват. Самият той е от Добричко.

Къщата, в която се предполага, че е живял напоследък, е необитаема. Няма собственици, нито документи за нея. Тя се намира във вилна зона и на практика не съществува в правния мир.

В нея са намерени гилзи от същото оръжие, с което са извършени убийствата. Там са открити още много боеприпаси, както и части от ръчни гранати. Вероятно оръжието, с което е стрелял, е незаконно.

Според профила на Росен Ангелов той е хитър, лукав, прикрит, със завишено самочувствие, стреми се да се налага на околните. Ангелов е претенциозен, интригант, с високо ниво на интелигентност, бърза адаптация, упорит. Възприема и най-малката вероятност за неуспех като разстройваща.

Извършителят е имал повече от 24 часа преднина до момента на откриването на телата, съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов.

Категорично не било вярно, че Ангелов е бил "изпуснат за малко" от униформените от къщата в Луково. Според разследващите той не е излизал в чужбина, именно защото е бил обявен за издирване. Издържал се, като извършвал дребни работи, включително помагайки на Кети.

Операцията по издирването му ще продължи, докато не бъде задържан, увериха органите на реда.