Съдът остави в ареста Йоан Матев

"От нищо не се крия, от нищо не бягам", заяви той пред магистратите

24.02.2017 | 17:04 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Съдът остави в ареста 19-годишния Йоан Матев, който беше задържан за убийството на 15-годишния Георги Игнатов остава за постоянно в ареста. Това реши Софийският градски съд. Пред магистратите Матев каза: "От нищо не се крия, от нищо не бягам".

Обвиняемият се яви в СГС заедно със своите адвокати Илия Илиев и Станислав Гюров.

Той поиска по-лека мярка от съда, за да може да продължи с образованието си и да работи. Прокуратурата твърди, че престъплението е извършено по хладнокръвен начин и има опасност Матев да се укрие, затова поиска най-тежката мярка "задържане под стража". 

Обвинението отчете, че заподозреният е променил външния си вид и поведение след случилото се в Борисовата градина. Защитата заяви, че данните по делото се отнасят само за придвижването на Матев от една посока до друга, но не разкриват действия по умишленото умъртвяване на Георги.

По време на заседанието стана ясно още, че братът на Йоан - Марсел Матев го е издал. Той завел полицаите до шахтата, където е бил ножът, с който е било извършено престъплението. 

Именно на брат си се обажда Йоан минути след случилото се. Два часа след инцидента Йоан отишъл на училище - частната немска гимназия "Ерих Кестнер". Имал рана в дясната част на челото. Така и не влязъл в час.

По повод свидетелстването на Марсел, защитата твърди, че той повърхностно е посочил, че Йоан му е разказал за проблем и допусната грешка. Според адвоката се пресъздават представи и изложеното не е достатъчно, за да се смята, че извършител е Йоан Матев.

Георги Игнатов беше открит на 2 юни 2015 година на пейка в столичната Борисова градина със смъртоносна прободна рана от нож. От записите на камерите в района тогава се видя, че момче бяга от мястото на инцидента. Самоличността му обаче не беше установена почти две години. Преди съдебното заседание Йоан Матев запази мълчание.

Репортаж на Гергана Венкова: