20 митничари задържани при спецакция на ГДБОП във Варна

Румяна Бъчварова поздрави униформените за проведената операция

13.01.2017 | 16:42 Редактор: Мария Аладжова
20 митничари задържани при спецакция на ГДБОП във Варна

/Пристанище "Варна-Запад". Снимка: Информационна агенция "Черно море"/

Над 20 митничари бяха задържани на митническия пункт "Варна-Запад" при операция на ГДБОП.

По неофициална информация става дума за тежки нарушения, свързани с получаване на подкупи и обмитяване на контейнери на пристанището Варна-Запад на тарифи, различни от законовите.

Открити са около 700 000 лева, за които се смята, че са получени от престъпната дейност на групата. Сред арестуваните има митнически инспектори, стажант-митничари и спедитори.

До края на денонощието спецпрокурорите ще повдигнат обвинения. В рамките на разследвано в продължение на 4 месеца са използвани СРС-та.

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова поздрави униформените за спецакцията на пристанище "Варна-Запад".

"Само мога да поздравя колегите за реализацията на акцията на митниците във Варна", каза тя, но отказа повече подробности по разследването.

Информационна агенция "Черно море"съобщи, че спецчасти от ГДБОП са влезли и в митницата на "Варна-Изток".

Днес Бъчварова обяви още, че МВР ще върне на работа пенсионирани полицаи, които ще борят битовата престъпност в страната.

"Ще назначим 1100 пенсионери бивши полицаи и военни, които ще помагат в борбата срещу битовата престъпност. Само в Ботевград те ще са пет, а за цялата територия на София област - 48", каза тя, която посети днес малкото северозападно градче.

3000 пък са полицаите, които министерството търси да назначи, обясни тя и посочи, че на новите служители ще им е нужна година, докато успеят да навлязат в обстановката.