МВР се похвали с две успешни операции днес

Служители на ГДБОП задържаха две престъпни групи - първата се е занимавала с незаконна продажба на оръжие, а втората с контрабанда на цигари

20.11.2016 | 14:54 Редактор: Ирина Георгиева
МВР се похвали с две успешни операции днес

Близо 900 мастербокса контрабандни цигари са иззети при спецоперация на служители на ГДБОП. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Полицейската операция е започнала след получен сигнал. При нея е задържана престъпна организирана група, занимавала се с контрабанда на цигари.

Според първоначалната информация групата от седем души, сред които и двамата й лидери,  е действала от началото на 2016 г. 

В склад, в кв. "Слатина", са намерени близо 900 мастербокса цигари от различни марки. Контрабандната стока била  маскирана в пакети с памперси.

Една част от откритото количество фалшифицирани цигари се произвеждат в рамките на страната. По този начин се нанасят щети и на наши производители. 

Работата по документирането на цялостната престъпна дейност на групата продължава.

Междувременно стана ясно и че служители на ГДБОП са задържали престъпна група, занимавала се с незаконна продажба на оръжие. Тя е арестувана в столицата.

Операцията е била в петък вечерта, след продължително разследване, проведено от служители на ГДБОП под наблюдението на прокуратурата. 

Престъпната група, в която има и чужди граждани, е действала изключително конспиративно. Това е наложило провеждането на много внимателни оперативни действия, в които са били включени и служители от ДАТО. Разследването е извършено в непрекъсната координация със Специализираната прокуратура. 

Групата е задържана в момент на сделка в столицата. При последвалите претърсвания на 7 адреса са иззети 50 картечни пистолета "Узи",  други пистолети – различни марки, оптика, 250 патрона, скимиращи устройства, над 21 000 евро, монети с нумизматична стойност. Работата по документирането на престъпната дейност на задържаните продължава. Назначени са експертизи.

Главният секрета на МВР главен комисар Георги Костов обобщи, че в последните години това е най-голямото количество намерено и иззето незаконно оръжие. Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешов обяви решението на главния прокурор да награди екипите от прокурори и спецполицаи, работили по случая.