Съдът гледа мерките на машинистите от влака, причинил трагедията в Хитрино

Днес първите доброволци влизат в селото, за да започнат разчистването на разрушенията след взрива

22.12.2016 | 11:11 Редактор: Ирина Георгиева
Съдът гледа мерките на машинистите от влака, причинил трагедията в Хитрино

Съдът в Шумен решава ще останат ли в ареста двамата машинисти на влака, причинили трагедията в Хитрино. Те са задържани със 72-часова мярка в следствения арест във вторник.

Днес първите доброволци влизат в Хитрино, за да започнат разчистването на разрушенията след взрива.

Обявеното бедствено положение остава до неделя, макар че повечето от жителите в селото вече се завърнаха по домовете си след евакуацията.

Аварийните екипи на ВиК и електроразпределителното дружество продължават работа по възстановяване на захранването. В пострадалите къщи има спукани тръби и повредени топломери.

Остава и денонощната полицейска охрана.

Работи се и по възстановяването на железния път в селото. 12 дни след смъртоносния взрив, вчера пътническите влакове отново тръгнаха през Хитрино.

Междувременно зам.-министърът Диян Стаматов заяви, че стремежът на МОН е на 5 януари всички ученици в Хитрино да са в класните си стаи.

"Желанието ни и стремежът ни е първият учебен ден след празниците всички ученици в Хитрино да са в класните си стаи. Организирали сме много стабилна психологическа подкрепа от функциониращия ни екип. Осигурени са финансови средства за възстановяване на щетите. Проблемът в момента е, че всичко това е през празнични дни. Въпреки това стремежът ни е да бъде оправено всичко", каза на пресконференция зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.