Започна делото срещу биячите Патрик Първев и Александър Донов

Те са обвинени в опит за умишлено убийство на тригодишния Христо Велински

28.11.2016 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
Започна делото срещу биячите Патрик Първев и Александър Донов

 

Делото срещу биячите на четиригодишният вече Христо Велински, започна. Александър Донов и Патрик Първев са обвинени в опит за убийство на тригодишното дете. Майката на пострадалото момче не се яви в съда, но поиска 200 000 лв. обезщетение.

Година и половина след побоя през юли 2015г. , малкият Христо е при баща си в Пловдив, защото майка му, която е музикант отново е зад граница. Това беше и причината да не се яви на първото съдебно заседание.

"Детето е добре. Продължават терапиите, но към настоящия момент има значително подобрение в сравнение с миналата година"-обясни адвоката на майката на детето Ивайло Абаджиев. 

Срещу Александър Донов и Патрик Първев е повдигнато обвинение в опит за убийство. През лятото на миналата година Александър бил нает от Невена- майка на детето, да се грижи за него докато тя работи в чужбина. В отглеждането се включил и приятеля на Александър- Патрик. Според прокуратурата момчетата редовно пребивали детето като снимали всичко с телефон и така до нощта на 20 юли  2015 г. Тогава притеснени момчетата позвънили на съседка и обяснили, че 3- годишният Христо не е добре. Жената първа вижда изпадналото в кома момченце , който е и  със синина на челото.  От думите на момчетата, тя разбрала, че подутината е след падане от леглото, но нищо за критичното му състояние. Детето веднага е прието в болница с опасност за живота.

  "Не мога да кажа дали синината е от падането, но не ми беше първата мисъл , че тези травми са от падане"-каза лекарят от спешна помощ д-р Соня Чакърова.

 Бащата на Александър Донов, Светлозар Донов, който е бивш приятел на майката на Христо, отказа да говори поред камерите. В съдебната зала каза, че през 2 -3 дни посещавал младежите и детето. За инцидента разбрал от сина си, малко преди Христо да постъпи в болница. Той му казал, че е паднал от леглото и е много зле. Друго не помни. В това вярва и защитата на другото момче- Патрик Първев, адвокат Соня Василева

"Той е ходил няколко пъти: 2-3 пъти и е помагал. Не се е грижил за отглеждането на това дете. Основната грижа е била полагана от другото момче- Александър".

Приетите психоекспертизи показват, че момчетата са здрави и са осъзнавали какво вършат. Техническата експертиза обаче не е намерила кадри с насилие дори и в изтритите файлове на телефоните им. Според прокурора по делото Павел Панов - такива има и ще бъдат показани на следващите заседания. Събрани са и достатъчно доказателства за опит за убийство.

"Давността на нараняванията е различна . Това го казват и експертите в експертизите си. Право е на съда да прецени от какво са причинени те и да постанови своя заключителен съдебен акт. Прокуратурата счита, че нараняванията са причинени в следствие на упражнено насилие от Донов и Първев.

В края на заседанието младежите поискаха да им бъде променена мярката за неотклонение от постоянен арест в домашен за да могат да учат. Съдът обаче отказа с мотива, че са опасни за обществото.  Следващото заседание по делото е на 10 януари 2017 г.

Още в репортажа на Васил Детелинов.