Съдът остави за постоянно в ареста момчетата, пребили малкия Христо

3-годишният Христо вече е излязъл от медикаментозната кома

23.07.2015 | 19:11 Редактор: Васил Детелинов
Съдът остави за постоянно в ареста момчетата, пребили малкия Христо

3-годишният Христо, който беше пребит почти до смърт от двама 18-годишни младежи, вече е излязъл от медикаментозната кома. Към момента няма непосредствена опасност за живота на детето, но това не означава, че състоянието му не остава тежко. Това каза говорителят на Пирогов Мария Пойразова. Детето е контактно и се е видяло майка си. Междувременно Софийският градски съд остави в ареста момчетата, пребили детето - Александър Донов и Патрик Първев.На двамата са повдигнати обвинения за опит за убийство.

В съда Александър Донов каза, че съжалява за стореното, приятелят му Патрик Първев остана безмълвен.  И двамата поискаха да им бъде наложена по-лека мярка. Съставът прецени, че Александър И Патрик трябва да останат в ареста защото има доказателства, че са малтретирали детето редовно и дори са изпитвали удоволствие от това.

Адвокатът на Александър Донов, който е бил нает да гледа малкия Христо обясни ,че клиентът му е невинен и че няма доказателства младежите да са искали да убият малкия Христо. 

Адвокатът на Патрик Първев не оспори доказателствата по делото, но заяви, че вината на клиента му е по-малка.

В съдебната зала се потвърди информацията, че има видео и снимки, в които се вижда как младежите бият детето. Стана ясно още, че уговорката била малкият Христо да бъде гледан от бащата на Александър, който бил приятел на майката на детето. Тя пък чрез скайп връзка следяла как младежът гледа сина й . Ден преди инцидента майката забелязала синина на челото му. Съседи пък разказали на разследващите как чули скайп разговор между двамата младежи, в който Александър разказал на Патрик , че затворил Христо в шкаф. Експертиза показва, че травмите по детето са нанесени с тъп предмет. От прокуратурата обясниха, че двамата младежи не признават да са били детето. 

Решението на градския съд може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Още подробности в репортажа на Васил Детелинов.