Иззеха 3 млн. евро от печатница за фалшиви банкноти в Пловдив

Банкнотите са били предназначени за разпространение в цяла Европа

05.10.2016 | 18:10 Редактор: Мария Аладжова
Иззеха 3 млн. евро от печатница за фалшиви банкноти в Пловдив

3 млн. евро фалшиви банкноти са били иззети от престъпна група българи, разпространявала ги във всички европейски държави. Това стана ясно от директора на ГДБОП - главен комисар Ивайло Спиридонов, по време на брифинг в Специализираната прокуратура, предаде "Фокус".

Освен че е разпространявала фалшивите банкноти, групата се е занимавала и с производството им. „По тази организирана престъпна група колегите от ГДБОП работят от началото на месец май. Банкнотите с тези характеристики са засечени в различни европейски държави от края на миналата година”, заяви той.

По думите му вероятно и групата работи от края на 2015 г., а задържани има от вчера при сделка в София на бензиностанция на Южната дъга. В операцията по задържането решаваща е била помощта на Европол.

„Първите задържания станаха на територията на София, а впоследствие се подходи към Пловдив, тъй като колегите бяха установили място, което според тях се намира печатницата за пари. Така се и оказа”, поясни гл. комисар Спиридонов.

Помещението с печатарската машина е било открито в промишлената зона на Пловдив. Там са били открити и фалшивите 3 млн. евро - напечатани и нарязани. Част от тях са били със залепени холограми, други не.

Банкнотите са били с номинал 50 и 100 евро. Били са извършени обиски на общо 14 адреса и лични обиски на 9 задържани, уточняват от ГДБОП уточни той.

Към момента продължават процесуално-следствените действия.