ГДБОП участва в разбиване на международна престъпна група за цигари

Задържани са 16 души от различни държави, има и трима българи

28.09.2016 | 15:10 Редактор: Анисия Иванова
ГДБОП участва в разбиване на международна престъпна група за цигари

ГДБОП участва в разбиването на международна престъпна група, занимаваща се с нелегално производство на цигари. Мащабната акция е планирана и успешно реализирана миналата седмица с координиращата роля на "Европол", съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов. Акцията е съвместна между ГДБОП и колегите им от Австрия, Унгария, Словакия, Белгия.

В престъпната група е имало трима българи. Тя се е състояла от 16 души, които са задържани

"Групата е действала на територията на тези държави и е изготвяла нелегално тютюневи изделия. Разпространявала ги е на територията на различни европейски страни, като по този начин са нанасяни вреди на държавите", поясни Костов.

Разкрити са две фабрики в момент на производство.

"Едната на територията на Будапеща. Там са установени 10 тона нарязан тютюн и произведени 50 мастербокса нелегални цигари, предназначен за английския пазар. По същото време е проведена реализация в предградие на Виена. Там в нелегалната фабрика са установени 7 тона нарязан тютюн и близо 500 мастербокса нелегално произведени фалшиви цигари", уточни той.

Лидерът на престъпната група е от грузински произход. Освен тримата българи, в нея са участвали и граждани на Молдова, Грузия, белгиец, унгарец, австриец, сърбин, черногорци. "Изключително разнороден състав и високо организирана престъпна група", обясни Костов.

"Положителна е оценката на Интерпол за дейността на ГДБОП. Следва да ги поздравим за изключителните резултат, които дадоха през последните месеци", допълни главният секретар на МВР.

Гл. комисар Ивайло Спиридонов от ГДБОП каза, че грузинският гражданин е имал няколко нелегални фабрики за тютюневи изделия на територията на Европа.

"През месец май т. г. в сектор "Контрабанда" започна да се получава информация за това, че австрийски гражданин има намерение да закупи машина за производство на цигари в България. През този период течеше информация, че същият има желание да закупи и консумативи за производство на цигари - кутии, целофан и т.н.", заяви той.

В средата на юли машините са закупени, натоварени на камион и тръгват към Европа.

"С помощта на колеги беше установена движението на въпросния камион. В края на юли се установи и мястото - склад, който се намира в Будапеща", добави той.

Впоследствие е станала ясна и самоличността на грузинеца.

"Той се казва Едуард Табаев. След като влязохме във връзка с австрийски, белгийски и унгарски колеги, се установи, че въпросното лице е засичано по проведена реализация през месец август 2015 г. на територията на Белгия. Оказа се, че основният му поминък е това. Намира се на много високо ниво и оперативната информация е, че има няколко такива фабрики на територията на Европа", поясни директорът на ГДБОП.