Още двама прокурори се включиха в делото за радикален ислям в Пазарджик

Обвинението разпита трима свидетели на днешното заседание

14.07.2016 | 15:30 Редактор: Мария Аладжова
Още двама прокурори се включиха в делото за радикален ислям в Пазарджик

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров още двама прокурори се включиха по делото срещу 14-те подсъдими, обвинени в пропаганда на джихад, което се гледа в Пазарджишкия окръжен съд, съобщи БНР. 

Заседанието днес премина в разпит на свидетели. Към обвинителя Нели Попова се присъединиха прокурорът от Върховната касационна прокуратура Бойка Великова и председателят на Окръжна прокуратура – Пазарджик – Васил Малинов.

Основният обвиняем по делото Ахмед Муса Ахмед, отново отказа да стане при влизането на съдийския състав.

Според обвинението проповедникът Ахмед е контактувал пряко с ръководителите на терористичните клетки в Австрия и Германия и е оказвал логистична подкрепа на бойци на ИДИЛ.

В проповедите си Ахмед и неговите сподвижници са призовавали за верска нетърпимост към всеки, който не изповядва салафизъм.

Сред разпитаните свидетели днес беше и  служителка на МВР - Емилия Близнакова, която е била поемно лице при претърсването на адреси в пловдивската „Шекер махала” по врама на мащабната акция на ДАНС и полицията от 25 ноември 2014 година. Тя присъства и по време на обиска в дома на единия от 14-те обвиняеми – Александър Иванов, при който са иззети компютър с дискове с проповеди и литература с призиви за налагането салафизъм и бойна пушка с патрони.

Защитата на Иванов остро възрази, че за поемно лице е използван курсант от академията на МВР, но срещна отпор от окръжният прокурор Васил Малинов.