Ген. Тонев и д-р Кадурина отиват на съд за далаверите във ВМА

Прокуратурата: Болницата е ощетена от неизгодни договори с 6 485 064,81 лв.

20.05.2016 | 12:03 Редактор: Анисия Иванова
Ген. Тонев и д-р Кадурина отиват на съд за далаверите във ВМА

Военноокръжната прокуратура в София внесе в съда обвинителен акт срещу бившия директор на ВМА генерал Стоян Тонев и срещу доктор Мирослава Кадурина.

Генералът е обвинен за сключване на неизгодни договори, а неговата подчинена за престъпление по служба и длъжностно присвояване, съобщиха от прокуратурата.

Тонев ще отговаря пред съда по обвинение в това, че в продължение на близо 5 години съзнателно е сключил 4 неизгони сделки с "Дерма прим МК" и е ощетил болницата с над 100 000 лева.

Мирослава Кадурина е обвинена в извършване на престъпление по служба в периода 1 декември 2004 г. до 10 септември 2014 г. в качеството й на началник на Клиника "Дерматология и венерология" към МБАЛ - София към ВМА.

Кадурина е превишила правата си с цел да набави за себе си и за Групова практика за специализирана медицинска помощ /ГПСМП/ "Дерма Прим МК" ООД, в което е мажоритарен съдружник, имотна облага, смятат от прокуратурата.

Тя е предоставила на собственото си дружество за безвъзмездно ползване медицински апарати, собственост на ВМА. Възлагала е на служители на Клиника "Дерматология и венерология" към МБАЛ–София към ВМА в работното им време, наред с изпълнението на задълженията си по трудовото правоотношение, да извършват процедури на пациенти на "Дерма Прим МК" ООД.

От деянието са настъпили значителни имуществени вредни последици за ВМА в размер на 6 485 064,81 лв.

Стоян Тонев ще отговаря пред съда за това, че съзнателно, според прокуратурата, е допуснал подчинената му Мирослава Кадурина да извърши това престъпление по служба.

Прокуратурата е обвинила д-р Кадурина и в длъжностно присвояване на 774 673 лв.

Генерал Стоян Тонев ще отговаря пред съда и по обвинение, че в периода 29 ноември 2004 г. - 5 октомври 2009 г. при условията на продължавано престъпление, съзнателно е сключил четири неизгодни сделки с Групова практика за специализирана медицинска помощ "Дерма прим МК" ООД" и от това е произлязла вреда за ВМА в размер на 121 803 лв.

Стоян Тонев и Мирослава Кадурина са с мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер от по 10 хил. лв.