Потвърдено! Атанаска от Поморие получи доживотен затвор

На 10 април 2014 г. жената удуши 7-годишната Александра Тодорова в квартирата си

21.04.2016 | 14:57 Редактор: Луиза Божинова
Потвърдено! Атанаска от Поморие получи доживотен затвор

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата за доживотен затвор на Атанаска Георгиева, която на 10 април 2014 г. удуши 7-годишната Александра Тодорова в квартирата си в Поморие, предаде "24 часа".

С решението си върховните магистрати потвърдиха решението на въззивния Бургаски апелативен съд, като присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. 

Според върховните съдии изводът, че са събрани достатъчно доказателства за виновността на подсъдимата са верни. 

Александра Тодорова изчезна следобед на 10 април 2014 г. Сутринта майката на детето, Евелина Тодорова, я изпратила на училище. Там момиченцето било до около 16 часа, когато се обадило на майка си и казало, че се прибира.

Според официалната версия пред входа на жилищния блок детето срещнало Атанаска Георгиева. Разговаряли и се качили в квартирата на жената, която Александра добре познавала. Тя почерпила Алекс с плодове и лакомства, пуснала й телевизора, за да гледа детски предавания. Според обвинителния акт момиченцето било на гости около 1 час в апартамента на Атанаска, преди тя да й посегне.

В квартирата детето погледнало снимката на синовете на Атанаска и ги нарекло грозни. Смята се, че именно тези думи са провокирали Георгиева. Подсъдимата е обвинена, че умишлено е умъртвила малолетното момиче, като поставила на главата му две полиетиленови торбички и го задушила. Съдът прие, че Александра е умъртвена по особено мъчителен начин.

Съдебният лекар уточни, че след като е сложила найлонова торбичка върху главата на Алекс, извършителката я омотала с широко тиксо. Именно върху лепкавата страна на тиксото експертите са успели да намерят отпечатък от ляв показалец на Атанаска Георгиева, както и да изолират ДНК от епителна тъкан.

В мотивите на съдебното решение пише, че обясненията на Атанаска Георгиева от досъдебното производство, дадени пред съдия, където тя признава за убийството, са кредитирани, тъй като се подкрепят от други доказателства, сред които множество свидетелски показания, експертни заключения, веществени доказателства.

По време на делото Атанаска се отричаше от самопризнанията си и твърдеше, че не е убила детето, пише още "24 часа".