Прокуратурата поиска по-тежка присъда за Адриан, прегазил Ани и Явор

Той е осъден на 6 години затвор

10.07.2024 | 16:38 Редактор: Толя Стоянова
Прокуратурата поиска по-тежка присъда за Адриан, прегазил Ани и Явор

Софийската градска прокуратура поиска по-тежко наказание за Адриан Антонов, признат за виновен за смъртта на Ани и Явор, причинена при пътнотранспортно произшествие. На подсъдимия беше наложено наказание лишаване от свобода за срок от 9 години. То беше намалено на 6 години лишаване от свобода, което да се изтърпи при първоначален общ режим, както и наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 9 години. 

Съдебното производство протече при условията на съкратено съдебно следствие, като подсъдимият призна изцяло фактите, посочени от прокурора в обвинителния акт. СГС прие за установено, че при управление на моторно превозно средство той е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост на пешеходна пътека е причинил смъртта на 24-годишната Ани и 22-годишния Явор. Поради направените от подсъдимия самопризнания съдът намали определеното наказание лишаване от свобода с 1/3.

Според прокурора не са отчетени с нужните изчерпателност и пълнота наличните редица отегчаващи вината обстоятелства, поради което неправилно е прието, че наказанието следва да бъде определено при баланс на смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства. Поради това с протеста се иска увеличаване както на наказанието лишаване от свобода, така и на наказанието лишаване от право да бъде управлявано моторно превозно средство. 

Предстои разглеждане на делото от Апелативния съд в София.

Снимка: БГНЕС