Спецакция в Шумен: ГДБОП спря сайтове, нарушаващи авторски права

Установени са собствениците им

28.05.2024 | 16:50 Редактор: Беатрис Младжова
Спецакция в Шумен: ГДБОП спря сайтове, нарушаващи авторски права

Проведе се операция в Шумен по предотвратяване на незаконно използване на видеоматериали, като обекти на авторското и сродни на него права посредством три интернет сайта. Акцията е осъществена на 27 и 28 май под ръководството на Районната прокуратура в Шумен.

В хода ѝ са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции, чиито правоносители са български телевизионни оператори. 

Достъпът до сайтовете е преустановен, поради констатирани множество нарушения на правата върху обекти на интелектуалната собственост. По време на разследването са иззети документи и дигитални доказателства, чрез които се е осъществявала незаконната дейност. В резултат на предприетите действия са образувани две досъдебни производства. Работата по тях продължава.

Операцията е проведена в координация с "Европол" в рамките на ЕMPACT - програмата за мултидисциплинарно и многоведомствено оперативно сътрудничество за борба с организираната престъпност на ниво ЕС и с приоритетна дейност борба и разрушаване на престъпни мрежи на индивидуални предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуална собственост.

Снимка: МВР