"Стига сме убивали": Отложиха делото срещу шофьора, прегазил 14-годишния Филип

Хора се събраха на мястото на инцидента и пуснаха в небето балони и бели гълъби

25.04.2024 | 18:30 Редактор: Беатрис Младжова

Отложиха делото срещу шофьора, убил 14-годишния Филип на пешеходна пътека в София. Петър Тодоров, който е обвинен за причиняване на смърт при евентуален умисъл, запази мълчание пред медиите.

Осем месеца след трагедията - близките на Филип застанаха очи в очи с убиеца на сина си. Почерненото семейство за пореден път призова за справедливост. 

"Най-много се надяваме убиецът да получи адекватната присъда най-високо наказание за убийството, което извърши на 2 септември. Филип беше само на 14 г., когато този, не мога да го нарека човек, отне живота му, отне нашия живот, на всичките му близки, приятели, отне мечтите му, слънцето за нас", каза майката на Филип - Николина.

"Няма справедливост за нас, детето ни няма да се върне, но искаме това общество да се събуди малко, да бъдем малко повече човеци. Стига сме убивали. Светли празници идват, да бъдем по-смирени, да бъдем хора, не да бъдем агресивни, престъпници и убийци", допълни бащата на Филип Красимир.

За да подкрепят близките на Филип дойдоха и други родители, загубили децата си при катастрофи.

"Децата ни отраснаха с Филип заедно, а никое дете не заслужава такава съдба и никое семейство не заслужава да му се случи такова нещо", коментира Ани.

Петър Тодоров е обвинен в причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата на движение. Шофирал е с над 2 промила алкохол в кръвта и с 88 км/ч. при разрешени 30. 

"Не мисля, че е умишлено. Този човек е в шок. Дълбоко страда за това, което се е случило", каза адвокатът на обвиняемия Капка Гергинова.

Близки на децата, загубили живота си на пътя, се събраха на пешеходната пътека на ул. Гурко, където Филип завинаги остана на 14 г. и пуснаха в небето балони и бели гълъби. Почернените семейства заявиха отново, че нямат повече деца за убиване.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR