Провеждат спецакция по КПП-тата срещу контрабандата и корупцията на границата

Операцията е по разпореждане на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов

16.04.2024 | 13:07 Редактор: Тодор Петров
Провеждат спецакция по КПП-тата срещу контрабандата и корупцията на границата

Стартира специализирана полицейска операция по граничните контролно-пропускателни пунктове в страната. Действията се осъществяват от служители от ГДГП, ГДБОП, Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. 

Извършва се контрол по създадената организация на работа за нормален пропускателен режим - чрез разчет на силите и средствата; провеждане на ротация на служителите, работещи в рискови за корупция зони или изпълняващи рискови за корупция дейности. Задачата е недопускане на преминаване на недекларирани стоки, без да бъдат платени дължимите митнически такси и данъци, съобщиха от МВР.

Смесените екипи контролират и реда за проверките на преминаващите през гранични пунктове хора и превозни средства. В рамките на превенцията на корупционни практики и злоупотреба със служебно положение проверяващите провеждат вторични беседи с преминалите през митническа и гранична проверка пътници за установяване на евентуални проблеми и инциденти, възникнали при преминаването им през страната.

Операцията се реализира по разпореждане на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съгласувано с Министерството на финансите. Заложената цел е засилено противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: БГНЕС