Председател на СИК е гласувал два пъти на изборите през 2023 г.

Наложена ѝ е административна глоба от 1000 лева

01.04.2024 | 14:21 Редактор: Деси Николова
Председател на СИК е гласувал два пъти на изборите през 2023 г.

Председател на Секционна избирателна комисия в шуменското село Цани Гинчево е уличена, че гласувала два пъти на местните избори миналата година - веднъж от свое име и втори път от името на жена, която била в чужбина. Преди дни И.И. е била освободена от наказателна отговорност и е получила административно наказание - 1000 лева глоба.

Решението е на Районния съд в град Нови пазар, като магистратите се повлияват от факта, че нарушителката не е осъждана до момента и не се касае за множество престъпления.

В хода на изборите на 29 октомври сутринта тя упражнила правото си на гласа, а към 14 часа решила да гласува и от името на друга съселянка, която живеела постоянно в Германия. Подписала се срещу името ѝ и пуснала три  бюлетини – за общински кмет, общински съветници и за кмет на село Цани Гинчево, информира "Труд".

Зам.-председателката на комисията обаче, забелязала подписа срещу името на неприсъстващата жена в селото и веднага подала сигнал до ОИК Никола Козлево. Назначена била проверка и експертиза доказала, че двата подписа са положени от едно и също лице.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR