"Червения пират" влизал 2 пъти в психиатрия, живеел под наем в столичния "Лозенец"

Според магистратите има опасност той да се укрие

03.03.2024 | 18:33 Редактор: Искра Ангелова

Софийският районен съд остави в ареста Илко Захариев, станал известен като "Червения пират". Според магистратите има опасност той да се укрие, тъй като води скитнически начин на живот и няма постоянен адрес.

Той беше задържан на 29 февруари заради заплахи срещу магистрати и министри и други. Също така са събрани доказателства, че той е заплашвал вицепремиерът Мария Габриел и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

В началото на заседанието 35-годишния Илко Захариев, заяви че няма документи за самоличност, били откраднати и че въпреки думите на полицията, че той води скитнически начин на живот, "Червения пират" заяви в заседателната зала, че живее под наем в столичния квартал "Лозенец". Той бил архитект на свободна практика.

"Аз самият не мога да бъда на 100% сигурен във всяко едно негово твърдение, но съм длъжен да му помогна", коментира адвокатът му - Георги Георгиев.

По думите на "Червения пират" телефоните, които били иззети във вечерта на ареста му, били намерени от него в кошчета за рециклиране в столичен мол. А с парите си купувал материали за рисуване.

"Той обитава там района и често взима батерии, смартфони. Не мога да кажа кога ги е намерил", допълни Георгиев.

По време на заседанието бе обявено, че 35-годишният мъж два пъти е влизал в психиатрия - в Сливен и София. По делото все още не е готова психиатричната експертиза и не е ясно дали Захариев може да носи наказателна отговорност.

"Човекът е с психично заболяване, аз нямам експертизата да определя какво е, но видимо е според мен някаква форма на аутизъм", обясни адвокатът.

Според прокуратурата има безспорни доказателства, които показват че именно от телефоните, намерени в Захариев, са изпращани заплашителните имейли. По делото е разпитана и съдия Владислава Цариградска.

Ако бъде признат за виновен, Захариев може да получи до шест години затвор.

Вижте повече във видеото.