"Изтървах си нервите": Така се оправда бившият полицай, пребил до смърт баба си

Делото ще бъде гледано в началото на март

20.02.2024 | 21:43 Редактор: Деси Николова

95-годишната Гена Кръстева издъхна след жесток побой в дома си на 13 декември 2022 г. Оттогава до днес в ареста е внукът ѝ Иван Дачев, бивш полицай от Трето районно управление в Пловдив.

Според прокуратурата той злоупотребявал с алкохола и често нападал баба си, като пийнел. Тя била обездвижена и дори не можела да се завърти без чужда помощ.

След побоя изпаднала в кома, но въпреки усилията на лекарите в УМБАЛ "Свети Георги" тя издъхнала три дни по-късно.

Новината за кончината на жената обяви прокурор Нено Димов по време на делото за определяне на мярка за неотклонение на Дачев.

"Много съжалявам за случилото се. Опитах се да помогна и си изтървах нервите", обясни бившият полицай, който по време на делото разбра, че баба му е починала.

Първоначалното обвинение на Дачев за нанасяне на телесна повреда е променено и той е привлечен към наказателна отговорност за умишлено умъртвяване на човек в безпомощно състояние, информира "24 часа".

Защитата на бившия полицай поиска от съда делото да се гледа при закрити врати заради семейните отношения на подсъдимия, жертвата и свидетелите. Магистратите обаче не намериха причина за това и процесът ще продължи открито в началото на март.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR