Полицай отрича пред съда да е убил безпомощната си баба, делото в Пловдив е по общ ред

95-годишната жена е открита пребита на 13 декември 2022 г., по-късно почина от раните си

30.01.2024 | 21:54 Редактор: Елеонора Танева
Полицай отрича пред съда да е убил безпомощната си баба, делото в Пловдив е по общ ред

Полицаят, обвинен, че е убил баба си, отрича да е виновен. Уволненият от Трето районно управление в Пловдив служител Иван Дачев е обвинен в умишлено убийство на 95-годишната Гена Кръстева. Делото срещу него тръгва по общия ред - с разпит на свидетели и вещи лица. Това стана ясно на разпоредителното заседание в Пловдивския окръжен съд.

Кръстева издъхна в УМБАЛ "Свети Георги". Възрастната жена беше пребита на 13 декември 2022 г. Според прокуратурата тя живеела с внука си, който след употреба на алкохол я нападнал. 95-годишната била безпомощна - обездвижена и не можела дори да се завърти без чужда помощ.

След побоя изпадна в кома, а по време на първото заседание за определяне на мярка за неотклонение на Иван Дачев прокурорът обяви, че е починала. Обвинението срещу внука беше преквалифицирано и той беше привлечен към наказателна отговорност за умишлено убийство на човек в безпомощно състояние.

Адвокатът на Дачев Орлин Търновалийски направи искане процесът да протече при закрити врати, тъй като ще бъдат разглеждани семейни взаимоотношения. Магистратите обаче не намериха основания за това и отложиха делото за 5 март, когато ще бъдат разпитани първата част от свидетелите и вещите лица, пише "24 часа".

Обвиняемият е син на бившия кмет на община "Марица" Запрян Дачев. С починалата Гена Кръстева е свързан по майчина линия. Дачев също е призован като свидетел, но според адвокат Търновалийски ще откаже да говори пред съда.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)