Искат дисциплинарно производство срещу бившия районен прокурор на София

Градският прокурор на София Илиана Кирилова сезира ВПС за работата на Невена Зартова

19.02.2024 | 14:49 Редактор: Тодор Петров
Искат дисциплинарно производство срещу бившия районен прокурор на София

Градският прокурор на София Илиана Кирилова сезира Висшия прокурорски съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия районен прокурор на София Невена Зартова. Искането на Кирилова е изпратено чрез и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, информират от прокуратурата.

Искането се базира на доклад за извършена проверка на действията на трима прокурори от СРП, както и на техния административен ръководител. Проверяващият върховен прокурор стига до извода, че тримата прокурори при СРП не следва да носят дисциплинарна отговорност, докато такава трябва да носи Зартова.

Проверката обхваща пет конкретни действия на прокурор Зартова, свързани с образуване по устно разпореждане на 29 май 2023 г. на прокурорска преписка от СРП. За три от извършените от Зартова действия проверяващият прокурор стига до извода, че са умишлено допуснати - нарушение на служебните задължения, дисциплинарно нарушение, уронване престижа на съдебната власт, предаде БТА.

На 15 февруари прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, освободи от поста административен ръководител на Софийска районна прокуратура (СРП) Невена Зартова. Колегията назначи прокурор Светлана Митова от Върховна прокуратура за временно изпълняваща длъжността до избора на титуляр.

По желание на Зартова колегията я преназначи като прокурор в Софийска районна прокуратура. Оставката ѝ бе гласувана с единодушие и без обсъждания. 

Снимка: БГНЕС