Осъдиха на 17 години затвор убиеца на жена от Войнеговци

Деянието е извършено с особена жестокост и в условията на домашно насилие

13.02.2024 | 14:20 Редактор: Тодор Петров
Осъдиха на 17 години затвор убиеца на жена от Войнеговци

По обвинителен акт на Софийската градска прокуратура (СГП), Софийският градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия С. К. за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и в условията на домашно насилие и му наложи наказание 17 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Подсъдимият е предаден на съда за това, че за времето от 21.08.2022 г. до около 04:00 ч. на 24.08.2022 г. в къща в с. Войнеговци умишлено умъртвил Д. Д., като ѝ нанесъл множество удари с ръце и крака по тялото, главата и крайниците. 

В резултат пострадалата получила множество травматични увреждания – кръвонасядания, охлузвания, счупвания на 3 ребра, както и травматично разкъсване на слезката, довело до масивен кръвоизлив в коремната кухина, който причинил смъртта ѝ. 

Убийството е извършено с особена жестокост, тъй като броят, видът, тежестта и локализацията на всички причинени на пострадалата наранявания сочат на проявена от обвиняемия изключителна ярост и ожесточение. Деянието е извършено в условията на домашно насилие, предшествано от системно упражняване на физическо и психическо насилие от страна на обвиняемия спрямо пострадалата, с която се намирал във фактическо съжителство от началото на 2010 г. до смъртта ѝ.

По време на съжителството на С. К. и Д. Д., обвиняемият проявявал физическа агресия и към трите им общи деца, както и, а и най-вече срещу сина на пострадалата от предишна връзка. Била издадена заповед за незабавна защита, с която С. К. бил задължен да се въздържа от домашно насилие спрямо Д. Д. и четирите ѝ деца. 

С. К. нарушавал заповедта и в един от случаите изритал с крак в областта на половите органи сина на Д. Д. В тази връзка е постановено Решение № 1130/08.03.2023 г. по НОХД № 6305/2022 г. по описа на СРС, с което С. К. е признат за виновен за престъпление и му е наложено наказание глоба. Освен това пострадалата многократно гонила обвиняемия от общинското жилище в ж.к. "Люлин", където била настанена с четирите си деца и впоследствие отишла с децата да живее в бащината ѝ къща в с. Войнеговци.

На 14.05.2020 г. в гореописаната къща и въпреки заповедта, С. К. нанесъл побой върху Д. Д. Последната позвънила на тел. 112. Бил изпратен екип на полиция и образувано досъдебно производство. С. К. бил признат за виновен за престъпление.

Междувременно от Отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“ децата на Д. Д. били изведени от дома ѝ и настанени при приемни семейства. Тя останала да живее със С. К., който продължил с насилието спрямо нея, като в един от случаите я намушкал с нож в областта на бедрото и поради силния кръвоизлив лично обвиняемият подал сигнал на тел. 112. 
Съобщил, че жена му се е самонаранила и самата тя потвърдила думите му, била транспортирана в болнично заведение, но отказала да подаде сигнал. След случая Д. Д. трябвало да ходи с патерици.

Насилието спрямо Д. Д. продължило, като последната се оплаквала на близки и роднини от непрекъснатите физически нападения от страна на С. К. Те я виждали с различни наранявания по тялото и я съветвали да напусне обвиняемия, но тя от страх отказвала.

През август 2022 г. Д. Д. успяла да избяга за кратко на неустановено място в. гр. Костинброд. Тогава споделила в телефонен разговор на една от приемните майки на децата ѝ, че не издържа повече. Не след дълго С. К. разбрал местонахождението ѝ и я заставил да се прибере с него в с. Войнеговци. Системните побои и вербалната агресия над Д. Д. продължили до убийството ѝ.

СГС призна подсъдимия за виновен в това да е умъртвил умишлено Д. Д. с особена жестокост и в условията на домашно насилие. СГС наложи на подсъдимия наказание лишаване от свобода за срок от 17 години и определи първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. Първоинстационната присъда на СГС не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – София.

Снимка: Pixabay