Руският шпионин е изнасял чувствителна информация, конфискувани са над 1500 коли

Вътрешният министър Калин Стоянов се отчете пред комисията по вътрешна сигурност

08.02.2024 | 18:42 Редактор: Тодор Петров

Вътрешният министър Калин Стоянов коментира случая с обвинения в шпионаж в полза на Русия Георги Караколев. Той направи това по време на блиц контрола в парламентарна комисия. По думите му руският шпионин е изнасял чувствителна информация. 

Изслушването на Стоянов започна с въпроси какво се прави за намаляване на пътния травматизъм по пътищата в страната. Това даде и повод на вътрешния министър да обобщи свършеното. 

"Това, което беше предприето с отнемането на автомобили, работи прекрасно. Има над 1500 автомобила, които са иззети", посочи шефът на МВР.

Депутатите се поинтересуваха и за шпионския скандал, който разтресе ГДБОП. 

"За арестувания има данни, че е изнасял класифицирана информация към руската агентура. Служителят на ГДБОП работил като експерт в сектор "Международно сътрудничество и проекти". Наблюдаващият прокурор по делото цитира думата "чувствителна информация". Хубаво е да се знае, че през този човек от самото начало на работа всичко, което е минавало, е било лимитирано и контролирано", обясни Стоянов.

От опозицията пък попитаха за нелегалната миграция у нас. Министърът се похвали, че ситуацията на границата е спокойна. 

"Имаме намаление с 69% на опитите за преминаване на граница. Има и значителен спад в настанените мигранти", изтъкна Стоянов. 

Това беше първо заседание на комисията по вътрешна сигурност с новия председател Маноил Манев, след като Десислава Атанасова стана член на Конституционния съд. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR