Разкриха наркооранжерия със стотици конопени растения в хотел в Слънчев бряг

Отглеждането на марихуаната е започнало след активния сезон

08.02.2024 | 17:10 Редактор: Деси Николова

Районната прокуратура-Бургас задържа за срок до 72 часа И.Н. и М.Д. Те са с повдигнати обвинения по две отделни досъдебни производства. И.Н. е привлечен към наказателна отговорност за това, че противозаконно е държал и отглеждал 252 растения от рода на конопа. Престъплението е осъществено за неустановен период от време до 07.02.2024 година в хотел, разположен в к.к. Слънчев бряг. 

М.Д. е привлечен към наказателна отговорност за това, че противозаконно е засадил и отглеждал 54 растения от рода на конопа. Престъплението е осъществено на 07.02.2024 година в гр. Несебър.

М.Д. е привлечен към наказателна отговорност и за това, че противозаконно държал над 52 грама коноп.

Подробности за установените две наркооранжерии съобщиха окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и старши комисар Емил Павлов – директор на ОД на МВР-Бургас. Те заявиха, че откритите в хотела наркотични вещества са били разположени в стаи на втория и третия етаж. От тях хотелското оборудване е било преместено на първия етаж и стаите опразнени. В помещенията е поставено съвременно оборудване за отглеждане на растенията, което според експерти възлиза на стойност над 60 000 лева. 

Хотелът е проверяван през летния туристически сезон и в него тогава са установени туристи, което означава, че отглеждането на марихуаната е започнало след активния сезон. Прокурор Чинев и старши комисар Павлов добавиха, че проведената през вчерашния ден успешна специализирана полицейска операция е удар срещу наркоразпространението в региона, тъй като стойността на иззетите наркотични вещества възлиза на над 250 000 лева по цени на свободния пазар.

Прокурор Чинев и старши комисар Павлов казаха още, че двете разследвания се водят отделно едно от друго. По едното от тях се издирва и лице, което се намира извън границата на страната. По думите им съществуват данни за това, че откритите в хотела растения е трябвало да бъдат пласирани в Турция, а тези в град Несебър са за българския пазар.

Снимка: Районна прокуратура - Бургас