Гешев пише до ФБР и Европол - иска експертиза от тях за взрива срещу него

Бившият главен прокурор поиска от прокуратурата да бъде конституиран като пострадал

02.02.2024 | 10:20 Редактор: Елеонора Танева
Гешев пише до ФБР и Европол - иска експертиза от тях за взрива срещу него

Лидерът на "Граждански блок" Иван Гешев входира искане до Софийската градска прокуратура, с копие до Европол и Върховната прокуратура на Република България за конституирането му, в качеството на пострадал за извършени срещу него тероризъм и опит за убийство, както и за взрив, поставящ в опасност живота на мнозина. Той настоява да бъдат извършени действия по разследването, а именно:

- назначаване на експертиза на международни експерти, по възможност от Европол и/или ФБР;
- извършване на такъв следствен експеримент да бъде направен и с небронирано превозно средство;
- да бъдат установени и разпитани лицата, които към момента на взрива са били в близост и е имало опасност да пострадат;
- да се проведат разпити в качеството им на свидетели и на Бойко Методиев Борисов и Мария Габриел;
- да му бъдат предявени материалите по разследването.

"Към настоящия момент разследването продължава повече от 9 месеца, но органите на досъдебното производство не са реализирали задълженията си по отношение на мен като пострадал. Не ми е известно какви действия са предприети в хода на същото", пише в позицията си Гешев.

Той подчертава, че няма доверие на националните правоохранителни органи и предвид обстоятелството, че разследването и към настоящия момент се подпомага от Европол и ФБР, прави искане за назначаване на международна експертиза на международни експерти, по възможност от Европол и/или ФБР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 месеца
Тоя шут страда, че вече не го дават по телевизията. Освен това, ако се направи истинско разследване няма да му харесат резултатите... Сигнализирай за неуместен коментар