Хванаха 32-ма нелегални мигранти на българо-румънската граница

Те са от Сирия и Ирак, турските шофьори са задържани

01.02.2024 | 17:15 Редактор: Тодор Петров
Хванаха 32-ма нелегални мигранти на българо-румънската граница

В рамките на два дни - 30.01.2024 г. и 31.01.2024 г., на съвместния ГКПП „Видин“/ „Калафат“ при извършени проверки граничните полицаи от ГПУ - Видин и румънските им колеги са осуетили опити за незаконно преминаване и превозване на 32 мигранти през границата на страната.

В товарните автомобили, управлявани от граждани на Турция, са били укрити чуждестранни граждани от Сирия и Ирак, сред които имало и непълнолетни лица.

В един от случаите 13 мигранти са били укрити в ремаркето на товарния автомобил. В хода на разследването е било изяснено, че някои от тях имат регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната агенция за бежанците, а другите са без валидни лични документи.

По сходен начин са били установени 19 чуждестранни граждани в друг товарен автомобил с турски регистрационни номера. Водачите на превозните средства са привлечени в качеството на обвиняеми. Товарните автомобили са иззети като веществено доказателства по делото.

Спрямо мигрантите се водят досъдебни производства за опит за незаконно преминаване на границата. Те също са привлечени в качеството на обвиняеми.

В хода на разследването е изяснено, че един от обвиняемите – 27-годишният Л.Х. от Сирия, е осъден само няколко дни по-рано за същото престъпление.