Измамник се представи за полицейски шеф, възрастен мъж му даде 11 хил. лв.

Мнимият полицай казал, че се провежда акция за залавяне на телефонни измамници

26.01.2024 | 17:35 Редактор: Деси Николова
Измамник се представи за полицейски шеф, възрастен мъж му даде 11 хил. лв.

За по-малко от 24 часа криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха участник в телефонна измама, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В обедните часове във вторник 87-годишен мъж съобщил в РУ-Шумен, че е измамен по телефона. Той обяснил, че предния ден бил потърсен от непознат, който се представил за началника на полицията в града

Мнимият полицай казал, че се провежда акция за залавяне на телефонни измамници и го помолил да съдейства – възрастният мъж трябвало да остави парична сума, която да бъде примамка за измамниците и те да бъдат задържани на място. Мошеникът обещал, че незабавно след операцията парите, използвани за примамка, ще бъдат възстановени на собственика им. С мисълта, че помага на полицията мъжът оставил сума в размер на 11 000 лева на определено място на ул. "Ген. Гурко" в областния град. 

Ден по-късно той се явил в полицейския участък и съобщил за случилото се. Образувано било досъдебно производство и били предприети незабавни оперативни действия, при които криминалистите влезли в дирите на 37-годишен мъж от Шумен. 

Няколко часа по-късно неговото местонахождение било установено и той бил задържан. Пред полицейските служители обяснил, че бил нает от непознати по телефона, за да извърши куриерска дейност. Той трябвало да вземе от определено място един пакет и да го занесе до друго. За тази услуга щял да получи добро възнаграждение. Разпитан е пред съдия, повдигнато му е обвинение във връзка с извършеното престъпление. Работата по документиране на случая продължава.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Pixabay