Има задържан за бомбените заплахи в училищата

МВР е иззело устройството, от което са отправени заканите

23.01.2024 | 17:43 Редактор: Вяра Димова

Спецакции и затворени училища, след получени сигнали за бомби. Днешният ден беше неучебен в 6 от 10-те общини във Врачанска област. Съмнителни предмети не бяха открити, а по-късно от МВР съобщиха, че е задържан подателят на сигналите - 32-годишен мъж.

Една от първите общини, които обявява днешния ден за неучебен, е Козлодуй. Още снощи, след като полицията съобщава, че е постъпил сигнал за бомба, кметът Маринела Николова издава заповед, с която преустановява учебния процес.

"Снощи на телефон 112 е подаден сигнал за поставена бомба във всички училища на територията на област Враца. Като в съобщението се казва, че в 12 часа ще избухне", сподели Иван Вачов от Отдел "Сигурност на информацията" в община Козлодуй.

За щастие,  взривно устройство не е открито в нито едно от учебните заведения. Днешният ден обаче остава неучебен за децата от шестте общини - Борован, Криводол, Хайредин, Роман, Мизия и Козлодуй.

Заради сигналите от тази сутрин МВР започна масови проверки в учебните заведения в цялата страна.

"Своеобразно процедурите, са предприети незабавни мерки, съвместно с училищните ръководства, с колегите от областните дирекции, със специализирания отдел "Киберпрестъпност". Получихме информация, че е установен и задържан извършителят - български гражданин на около 32 години, живее на територията на област Добрич. Открито е устройството, от което са изпратени заплахите", съобщи главният секретар на МВР Живко Коцев.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)