ВКС оправда шеф на дентална клиника за смъртта на 14-годишно дете

Филип почина след анестезия, фатално се оказало генетично заболяване, за което не се е знаело

09.01.2024 | 14:30 Редактор: Елеонора Танева
ВКС оправда шеф на дентална клиника за смъртта на 14-годишно дете

Тричленен състав на Върховния касационен съд отмени  решението на Софийския апелативен съд от 2022 г. и оправда Венета Павлова за смъртта на 14-годишно момче в стоматологична клиника. 

Управителят на Дентален център "ЕО Дент", Валентин Павлов – стоматолог, и Йоанна Филипова – анестезиолог, са признати от Софийския градски съд за виновни и осъдени за причиняването по непредпазливост през 2016 г. на смъртта на момчето при дентално лечение под обща анестезия. 

Делото е за трети път във ВКС, магистратите отмениха и наказанието на Венета Павлова "лишаване от права".     

По експертен път е установено, че причината за смъртта на момчето е остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, настъпила в резултат на развилата се малигнена хипертермия. Неблагоприятният изход е настъпил от вродено генетично ензимно заболяване, провокирано от инхалационната анестезия. По делото е прието, че при пострадалото дете не са били налични данни за генетична предразположеност. Разпитаните експерти и свидетелите с опит в анестезията са категорични както в това, че използваният анестетик "Севоран" е най-доброто средство ("златен стандарт") за поставяне  под обща анестезия в детска възраст, така и че няма биохимично изследване, което да покаже предразположението на пациента към малигнена хипертермия и че заболяването е рядкост, което за България не е наложило създаването на организация за изследване и лечение. 

В заключението си ВКС пише, че Апелативният съд погрешно е интерпретирал установените факти, включени в предмета на доказване, и има за последица неправилно приложение на материалния закон.

Снимка: pixabay