Родители на деца, загинали на пътя, искат справедливи присъди: "Убиец е на свобода"

Протест пред Съдебната палата във Велико Търново

08.01.2024 | 14:04 Редактор: Толя Стоянова

Семействата на загинали в зверска катастрофа преди 4 години младежи от Етрополе край село Български извор се събраха пред Съдебната палата, в която отново започна делото за трагедията.

"Васко учеше в УНСС, беше пълен отличник, винаги е помагал на своите приятели. Точно във фаталния ден е ходил да вземе един от приятелите си до Габрово. На връщане на Български извор са спрели да хапнат и на излизане от Български извор на завоя, при ограничение 50, моят е карал с 45, всичките са били с колани и ги връхлита Александър Ковачев от Габрово, блъска моя на място, той почива на място", сподели баща на Васил Николов - Николай Николов.

"Много примерно момче, здраво, на 22 години, право като свещ и да ти го върнат в сандък", каза бащата на загиналия Георги - Николай Михайлов.

Делото се точи с години, като през октомври м.г. Върховният касационен съд отмени 4-годишната лека присъда и го върна на долната инстанция.

"На втора инстанция съдия Корнелия Колева - Апелативен съд-Велико Търново, реши, че убийството на три деца и двама полуинвалиди не е тежко престъпление, махна този член "тежко престъпление", въпреки множеството наказания, фишове, актове и даде 4 години. Затова ВКС върна на Апелативен съд, като той обжалва и иска условна присъда", каза майката на загиналия Васил - Петя Иванова.

Родители от Стражица, загубили 17-годишния си син, чакат насрочване на дело срещу виновника за смъртта му.

"Все още убиецът е на свобода, чакаме автотехническа експертиза година и половина. Искаме справедливост за убитите си деца. Няма присъда, обикаля си тук свободен в Търново, тук си живее", заяви майката Мария Николова.

Делото в Апелативен съд днес бе отложено, тъй като подсъдимият Александър Ковачев следва да присъства лично, съгласно закона. Адвокатът му обаче представил документация, според която Ковачев се възстановява след операция в София.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС