fallback

Съдът отказа издаване на европейска заповед за арест за Пепи Еврото

Мотивът - няма достатъчно доказателства в подкрепа на задочно повдигнатото му обвинение

04.01.2024 | 20:30 Автор: Искра Ангелова

Софийският апелативен съд отхвърли искането на прокуратурата да бъде издадена европейска заповед за арест за бившия следовател Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото. Искането е във връзка с разследването по т.нар. афера "Осемте джуджета", по което обвиняеми са и бившата съпруга на Петров - Любена Павлова, и бившият спецпрокурор Дилян Деянов.

Бившият следовател, който през лятото беше обявен за международно издирване, вече не се търси на територията на Европейския съюз. Мотивът и на Софийския градски и на Софийския апелативен съд, е че няма достатъчно доказателства в подкрепа на задочно повдигнатото му обвинение за вещно укривателство в особено големи размери.

Според магистратите то се базира единствено на показанията на основния герой в разследването на Антикорупционния фонд  "Осемте джуджета" - бизнесменът Илия Златанов, което не е достатъчно, съобщава БНР.

През 2020 година Златанов разказа, че бизнесът му е бил отнет от Пепи Еврото и  бившата му съпруга - Любена. Замесен в разследването беше и синът му. Миналият юни в разгара  на  процедурата по отстраняването на Иван Гешев, прокуратурата внезапно припозна казуса и повдигна задочно обвинение.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Криминално
fallback