Съдът остави в ареста македонец и сириец - трафиканти на мигранти през границата ни

Арестувани са край Силистра, македонският гражданин е бил дрогиран

03.01.2024 | 12:05 Редактор: Деси Николова
Съдът остави в ареста македонец и сириец - трафиканти на мигранти през границата ни

Един гражданин на Северна Македония и трима сирийски граждани със статут на пребиваващи в Република България чужденци са задържани край Силистра за подпомагане на чужди граждани да премината без разрешение през държавната ни граница, съобщиха от прокуратурата.

В ранните часове на 30 декември 2023 година, група от 12 сирийски граждани е задържана при опит да премине през границата на страната. Заедно с тях са задържани и двама мъже – македонски гражданин и сириец, постоянно пребиваващ в България, които са съдействали на групата да премине нерегламентирано границата. Всички задържани са привлечени към наказателна отговорност, като македонският гражданин е обвинен и неподчинение на полицейските разпореждания и управление на автомобил след употреба на наркотични вещества. Първоначално трафикантите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор от Районна прокуратура – Силистра. В съда са внесени искания за задържане под стража, които са уважени и двамата остават в ареста.

Единадесет пълнолетни чужди граждани, опитали да преминат държавната ни граница, също са привлечени към наказателна отговорност.

Установено е, че ден по-рано друга група успешно е преминала през границата на България с Румъния. Бързите съвместни действия на българската и румънската полиция довели до задържането на петима сирийски граждани, успешно осъществили плана си и напуснали Република България без да имат право. Двама от тях са имали ролята на трафиканти и са подпомагали останалите да напуснат България. Те са обвинени и задържани, като предстои днес да бъдат разгледани в съда исканията на прокуратурата за постоянното им задържане. Един от тях вече е осъждан два пъти за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. А другият е известен на органите на реда във връзка с разследване за държане на наркотици и управление на МПС след употреба на такива.

В голяма част от пълнолетните мъже са намерени документи за пребиваване, издадени от българските власти. Те не са имали право да напускат пределите на Република България. Разследването по образуваните досъдебни производства и по бързите производства продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура - Силистра.

Снимка: БГНЕС