14 години затвор за шофьора, убил умишлено в катастрофа момче в Крушаре

Подсъдимият е лишен от право да управлява автомобил завинаги

13.12.2023 | 13:01 Редактор: Деси Николова
14 години затвор за шофьора, убил умишлено в катастрофа момче в Крушаре

Апелативният съд – Бургас постанови 14 години "лишаване от свобода" за подсъдим, умишлено причинил смърт на пътя, съобщиха от съда.

Въззивен състав на Бургаския апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Сливен и увеличи от 7 на 14 години наказанието "лишаване от свобода" наложено на Хюсеин Х. от Сливен.

Той е признат за виновен в това, че на 21.11.2021 г. в село Крушаре, община Сливен, при управление на МПС - лек автомобил "Мерцедес", нарушил правилата за движение по пътищата и умишлено причинил смъртта на Петър Д. и средна телесна повреда на Десислав Д.

Подсъдимият, управлявайки превозното средство със скорост от 85 км/ч. (при 50км/ч. разрешена скорост за населеното място) не спазил безопасното разстояние от намиращия се пред него автомобил "Опел", в който били Петър Д. и Десислав Д. и така умишлено предизвикал удар между двете коли. Това станало след като изравнявайки своите предни габарити със задните габарити на управлявания от Десислав Д. лек автомобил, подсъдимият е завил волана косо надясно, като е предизвикал удар в левия ъгъл на задната броня на лекия автомобил "Опел", което от своя страна е довело до промяна в посоката на движение на колата, в която били баща и син, и последващото и удряне в крайпътно дърво.

Първоинстанционната присъда на Сливенския окръжен съд е протестирана от прокуратурата и обжалвана от защитниците на подсъдимия и от повереника на частния ищец, припомни БГНЕС.

След цялостна проверка на атакувания съдебен акт както по оплакванията на страните, така и служебно изцяло, апелативните съдии са констатирали основания за изменение на проверявана присъда в частта относно наложеното на подсъдимия наказание "лишаване от свобода".

В мотивите си въззивният съд посочва, че подсъдимият умишлено е нарушил правилата за движение, като е целял да принуди водача на лекия автомобил "Опел Астра" да преустанови движението си, след което да се саморазправи непосредствено с пътуващите в него. Наред с това е допускал причиняването на настъпилите съставомерни последици и се е съгласил с този резултат. Хюсеин Х. е бил напълно наясно с общественоопасния характер на извършеното, като в съзнанието му е била налице представата, че при конкретните условия на пътния участък, управлявайки с тази превишена скорост без да съблюдава дистанция с движещия се пред него лек автомобил "Опел", "прилепвайки" към него и предизвиквайки удар отстрани в задната част на същия автомобил, създава обективна възможност за ПТП, при което могат да бъдат причинени смърт и телесни повреди на пътуващите в автомобила пред него лица. 

Подсъдимият е лишен от право да управлява автомобил завинаги.

Снимка: БГНЕС