Прокуратурата иска от ВКС по-тежка присъда за шофьора, убил 23-годишната Свети

Жечко Кюркчиев беше лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години и 4 месеца

08.12.2023 | 18:02 Редактор: Вяра Димова
Прокуратурата иска от ВКС по-тежка присъда за шофьора, убил 23-годишната Свети

Апелативната прокуратура - Варна подготвя протест до Върховния касационен съд с искане за по-тежко наказание за 19-годишния Жечко Кюркчиев от град Шумен, който причини тежко пътнотранспортно произшествие през септември 2022 година, в резултат от което загина млада жена. След обжалване на решението на първоинстанционния съд, Апелативният съд във Варна намали наказанието от 3 години и 4 месеца "лишаване от свобода" и постанови 19-годишният мъж да търпи наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 години, като отложи изтърпяването му с 5 години изпитателен срок.

Окръжният съд в Шумен осъди младия мъж с "лишаване от свобода" за срок от 5 години, но тъй като делото бе водено по съкратеното съдебно следствие и всички факти и обстоятелства от обвинителния акт бяха признати от подсъдимия, присъдата му бе намалена с 1/3. След редукцията Жечко Кюркчиев трябваше да бъде лишен от свобода за срок от 3 години и 4 месеца при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието. Като освен това той беше лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години и 4 месеца, съобщиха още от прокуратурата.

Инцидентът, за който 19-годишният е подсъдим, възникнал около 21:20 часа на 28 септември 2022 година на булевард "Цар Симеон Велики" в град Шумен. В пътно-транспортното произшествие участвали два леки автомобила, като вследствие на сблъсъка 22-годишната водачка на едното превозно средство починала, а возещата се до нея пътничка, била настанена в МБАЛ-Шумен със средна телесна повреда. По данни на свидетели на инцидента младият мъж управлявал своя автомобил със скорост по-висока от максимално допустимата в градски условия.

Прокурорът по делото от Апелативната прокуратура във Варна е категоричен, че именно заради високата скорост, с която е предизвикано пътното произшествие, наказанието на виновния трябва да бъде ефективно. Протестът ще бъде внесен във ВКС в законоустановения срок от 15 дни.

Снимка: pixabay