Шумен каза "Не" на условната присъда на Кюркчиев, прегазил 23-годишната Свети

Джипът му изгоря мистериозно на охраняван полицейски паркинг

07.12.2023 | 19:06 Редактор: Искра Ангелова

Съдът във Варна измени ефективна присъда от 3 години и 4 месеца в условна за мъжа, прегазил момиче в Шумен. Миналата година 19-годишният Жечко Кюркчиев блъсна с джипа си колата на 23-годишната Светомира. Тя загива на място, нейната спътничка е тежко ранена.

Полевият тест показа употреба на наркотици, кръвната проба на младежа беше отрицателна, а джипът му изгоря мистериозно на охраняван полицейски паркинг дни по-късно. Според магистратите от втората инстанция смекчаващи вината обстоятелства са младата възраст на подсъдимия и чистото му съдебно минало.

Близки на загиналата жена излязоха на протест. Около 100 жители на Шумен се събраха на мястото на фаталния инцидент и заедно със семейството на Светомира поискаха справедлива присъда за Жечко Кюркчиев.

"Искам да изразя своята съпричастност към семейството, както и своя гняв и възмущение от цялата правораздавателна система", коментира Георги Николов.

Семейството на загиналата жена изказа благодарност към събралите се на протеста и потвърди че ще обжалва решението на Апелативния съд.

"Искам да благодаря на всички онези хора, които не се изплашиха от лошото време, съпричастни са не само с нашето семейство, а с всички семейства, които са си загубили децата", каза бащата на Светомира - Анатолий Накев.

Вижте повече в репортажа.