Митничари засякоха недекларирана валута за над 900 000 лв. на "Капитан Андреево"

Открита е в товарни автомобили

08.12.2023 | 15:06 Редактор: Вяра Димова

Митническите служители на Митническия пункт "Капитан Андреево" откриха недекларирана валута с левова равностойност 913 720 лева при три отделни проверки на излизащи от страната товарни автомобили. 

При първия случай, на 5 декември, пристига празна товарна композиция с чужда регистрация на път от Великобритания за Турция. В зоната за митнически контрол водачът, турски гражданин с инициали Р. К., е обявил, че няма нищо за деклариране. При извършената митническа проверка, инспекторите откриват зад въздушния филтър на кабината укрити и недекларирани 50 000 британски лири.

Недекларирани парични средства в размер на 204 040 евро са открити от митническите служители и в стена на хладилно полуремарке на товарен автомобил. Превозното средство с чужда регистрация пристига на 6 декември по маршрут от Германия през България за Турция. Водачът, турски гражданин с инициали М.Б., също е заявил, че няма нищо за деклариране.

В хода на извършената митническа проверка със специализирана рентгенова апаратура, инспекторите установяват зона с подозрителна плътност в предната стена на хладилното полуремарке. При последвалата физическа проверка е открит във фабрична кухина в стената черен полиетиленов плик, съдържащ 204 040 евро.

Други недекларирани 204 810 евро са задържани също на при митническа проверка на товарен автомобил с чужда регистрация, пътуващ от Люксембург за Ирак. Валутата е открита в арматурното табло на превозното средство и в куфар с лични вещи на водача – турски гражданин с инициали Г.Б.

По случаите са образувани три досъдебни производства. Само през последните десет дни на МП Капитан Андреево е задържана недекларирана валута за над 1,2 млн. лева. От началото на годината до момента митническите служители са открили недекларирана валута с левова равностойност над 27 милиона лева.

Кадри: Агенция "Митници", Youtube