Арести при акция на СДВР и конфискувани 7 вида дрога за близо 1 млн. лв. и оръжия

Иззети са и над 100 000 лева

26.10.2023 | 17:13 Редактор: Тодор Петров

Седем вида наркотици на пазарна стойност около 950 000 лева, оръжие и над 100 000 лева са иззети при мащабна спецоперация на СДВР. Спецоперацията е проведена след едномесечно оперативна разработка на служители на СДВР във връзка с придобита информация за предлагани чрез мобилно приложение различни видове наркотични вещества. 

В рамките на оперативните действия столичните криминалисти установили участници в престъпна група, които осъществявали продажбите на дрога на територията на София и използвали услуги на куриерска фирма за доставки в страната.

Директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов разясни схемата, по която е извършвано разпространението на наркотичните вещества чрез криптирани групи – клиентите заявявали конкретно количество, заплащали с електронна валута, а дилърът доставял наркотика и фотографирал мястото. По този начин се губи връзката между клиент и дилър и разкриването става по-трудно. В хода на действията са събрани достатъчно данни за групата и на 24 октомври е пристъпено към задържане на участниците. Операцията е реализирана в рамките на ръководеното от Софийската градска прокуратура разследване.

Планираните прецизни действия, в които са включени и екипи на жандармерията, са реализирани на територията на София и на с. Герман. В база в селото, използвана за наркопроизводство и депо за разпространение, е открита пресоваща машина и субстанции за направата на амфетамин. Трима са задържани на място, двама от които са установени в момент на разпределяне на материала на дози, съобщиха от МВР.

Иззети са общо 10 000 хапчета „екстази“, 20 килограма марихуана, 4 кг амфетамин, 4 кг хашиш, 3 кг хероин, 1 кг кокаин, 1 кг метамфетамин. Открити са и 2 бойни и 1 картечен пистолет, автомат „Калашников“, 2 бойни гранати и близо 100 000 лева. В резултат на успешната реализация е предотвратено разпространението на територията на страната на дрога, възлизаща по оценки на експерти на около 950 000 лева по пазарни цени и към 400 000 лева на едро. Арестувани са общо седем души на възраст между 33 и 67 години.

Престъпната група е много добре структурирана и освен с наркоразпространение се е занимава и със силови действия – уточни главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. На четирима от задържаните Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения и е постановила задържането им до 72 часа. Процесуално-следствените действия по случая продължават, като предстои в разследването да се включат и служители на Дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП предвид начина, по който е било извършвано разплащането при сделките с дрога.