Граничари от Драгоман задържаха каналджия с мигранти

Водачът е 33-годишен и без свидетелство за управление на МПС

23.10.2023 | 15:11 Редактор: Искра Ангелова
Граничари от Драгоман задържаха каналджия с мигранти

Гранични полицаи от Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Драгоман задържаха каналджия с мигранти. Случаят е от 21 октомври, когато към 22 часа вечерта служителите забелязват на третокласен път в местността Провалъц лек автомобил, движещ се към границата. В резултат на предприетите тактически действия колата е спряна. Като пътници в нея граничните полицаи установяват 7 чужди граждани - 6-ма сирийци и суданец. Сирийците са със статут на бежанци в България.

Установена е самоличността на водача, превозвал чужденците към границата - 33-годишен жител на Монтана, без свидетелство за управление на МПС. При последвалите процесуални действия в раницата на единия от сирийците, пътувал на седалката до шофьора, граничните полицаи откриват 9-милимитров пистолет с пълнител и патрон в цевта.

Водачът и мигрантите са задържани, оръжието и автомобилът са иззети.

С постановление на районната прокуратура шофьорът е преведен в следствения арест. Той е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство на РДГП-Драгоман с повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл. 281 от НК/за каналджийство/. Работата по случая продължава.

Със заповед на директора на ГДГП гл. комисар Златанов граничните полицаи, участвали в задържането на групата, ще бъдат наградени.

Снимка: Пресцентър на МВР