СДВР спря от движение 12 автомобила и два мотоциклета, взе 21 шофьорски книжки за три дни

Най-честото нарушение на шофьорите е непоставянето на обезопасителни колани

17.10.2023 | 14:12 Редактор: Вяра Димова
СДВР спря от движение 12 автомобила и два мотоциклета, взе 21 шофьорски книжки за три дни

Специализираната полицейска операция за пътен контрол бе проведена в последните три дни от миналата седмица на територията на столицата. В действията се включиха и полицейски екипи с мотоциклети на отделите "Пътна полиция" и "Специализирани полицейски сили".

За периода от 13 до 15 октомври са проверени 2196 моторни превозни средства и 2445 водачи и пътници. За установени нарушения са съставени 243 акта и 541 фиша, връчени са и 1686 фиша.

Сред най-често констатираните нарушения, за които са съставени актове са: непоставяне на обезопасителни колани – 83; липса на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" – 14; ползване на мобилен телефон – 12; неправоспособност – 8; отнемане на предимство на пешеходци – 6 и други нарушения на Закона за движение по пътищата.

Направени са 818 проверки за алкохол и наркотични вещества, от които 4 показали положителен резултат за употреба на наркотици, 3 – за наличие на над 1,2 промила алкохол в издишания въздух и 3 - до 1,2 промила.

Отнети са 21 свидетелства за управление на МПС и е прекратена регистрацията на 12 автомобила и 2 мотоциклета. При четирима от водачите на мотоциклети е установено, че шофират без необходимата по закон категория, а при един - че е поставил неправомерно регистрационна табела.

Намаляването на пътнотранспортния травматизъм и спазването на Закона за движение по пътищата са сред основните приоритети на ръководството на СДВР. Полицаите ще продължат безкомпромисно да съблюдават за спазване на правилата.

Снимка: МВР


1
3 rate up comment rate down comment 3
Никола Панайотов
преди 6 месеца
Проверките трябва и да включват ШУМНОСТ половината от моторите и колите карат с Тунинговани,,Ауспуси вдигат над 90дб.и пречат на всички ни.Предлагам да се въведе с закон примерно на празен ход при 3000об.мин около 80дб. Тогава спира се МПС дава се гас и се отчита шумът ако е над нормата се спира от движение.Проверявацсе и затунинг ауспуси Сигнализирай за неуместен коментар