2 години без виновен за 7-годишното дете, прегазено от бивш полицай, Марковски с коментар

Близки се събраха пред Съдебната палата в Пазарджик

25.09.2023 | 19:03 Редактор: Искра Ангелова

С искане за справедливост, близки на 7-годишната Моника, която беше блъсната и убита на пешеходна пътека в село Братаница, се събраха пред Съдебната палата в Пазарджик. Там започна ново разглеждане на делото срещу бившия полицай Владимир Панайотов, след като Апелативният съд в Пловдив отмени присъдата му.

Сега магистратите от Пазарджик върнаха делото на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения. А повече от 2 години виновен за инцидента няма.

"Делото мина 4 инстанции. Там не бяха констатирани никакви нарушения. Последният Апелативен съд трябваше да изпълни конкретни указания на ВКС, той не ги изпълни, а намери пропуски в обвинителния акт. Това е едно протакане. Ние днес сме се събрали тук, за да пледираме за ефективна присъда - лишаване от свобода за убиеца на 7-годишната Моника от Братаница", каза организаторът на протеста Иван Спасов.

"Не може да отнемеш човешки живот и да си стоиш вкъщи. Предполагам, че не е честно", възмути се бащата на загиналото момиченце - Марин Стоименов.

"Очакваме ефективна присъда и съдът да си свърши работата", коментира майката на Моника - Блага Стоименова.

Справедливото и адекватно наказание в този случай е ефективното, категоричен бе и адвокат Димитър Марковски.

"Трябва да има и определен обществен отзвук, за да могат да бъдат изпълнени целите на генералната превенция. Тоест, хората трябва да знаят, че когато караш неразумно, меко казано, и блъснеш дете на пешеходната пътека, се лежи в затвор", подчерта той.

Вижте повече в репортажа.