Полицаят, застрелял Светльо, многократно награждаван. Джебчиите заплашвали жертвите с оръжие

"На няколко пъти извиква "Стой, полиция, ще стрелям", поясни директорът на СДВР - Любомир Николов

19.09.2023 | 13:37 Редактор: Искра Ангелова

Съдът ще преценява дали полицая, който застреля 18-годишен младеж след грабеж и гонка в столицата, е превишил правомощията си. По време на преследването патрулът няколко пъти е предупредил бягащият джебчия, че ще стреля по него.

След сигнал, полицията заварва тримата обирджии да се качват в автобус на градския транспорт в района на улица "Сребърна". Разбрали, че са преследвани, двама от младите джебчии тръгват да бягат.

"На няколко пъти извиква "Стой, полиция, ще стрелям". Същите лица не се съобразяват с подадената команда от полицейския служител и продължават да бягат. Същият произвежда два контролни изстрела, за което има потвърждение от лица, които са били в района. След което същият произвежда изстрел по едно от бягащите лица", каза директорът на СДВР - Любомир Николов.

"Гилзите, където са намерени, на 100 метра от тях са намерени първите капки кръв, което предполага, че е 100 метра, но има възможност изстрелът да не е попаднал директно в тялото на момчето, той може да е рикошет", поясни зам.-градският прокурор на София - Христо Кръстев.

Според бившия вътрешен министър Валентин Радев стоп патроните в оръжията на полицаите са три.

"Полицаят винаги има заредени 3 стоп патрона, които са безопасни от 11 метра нататък, които не ви убиват, но ви удрят много тежко. Това е направено с цел защита на гражданите, защото полицаите нас ни защитават, понякога стават и грешки, за да не убият, те използват тези изстрели или стрелят във въздуха", коментира Радев.

От МВР съобщиха, че полицаят, който е прострелял младежът, го е качил в патрулката и го е откарал в близката болница. Лекарите обаче само са констатирали смъртта му.

"Полицейският служител, произвел изстрела, е безупречен - със 7 години стаж в системата на МВР, лице на 33 години, многократно награждаван", допълни Николов.

Останалите двама непълнолетни са задържани, те са известни на полицията отпреди, именно заради кражби.

"Във връзка с извършените от тях грабежи, са използвали метална или гумена палка, която те са причинявали болка на жертвите и са ги заплашвали нееднократно с оръжие, което жертвите не споменават да са виждали, по-скоро заплахата е била вербална", подчерта Любомир Николов.

Вижте повече в репортажа.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 2
Дедо
преди 7 месеца
Забранено е смесването на бойни и стоп патрони ,както и работа с лично оръжие. Сигнализирай за неуместен коментар