ВКС възобнови делото за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина

Решението не подлежи на обжалване и протест

01.09.2023 | 13:00 Редактор: Михаела Кирилова
ВКС възобнови делото за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина

Върховният касационен съд (ВКС) възобновява делото срещу Александър Г. и Радослав К. за убийството на Михаил С. в Борисовата градина през 2008 г. за ново разглеждане от друг състав. Решението не подлежи на обжалване и протест. Делото е образувано по искане от главния прокурор.

С него е констатирано нарушение, което се изразява в това, че при определяне на наказанията не е отчетено като отегчаващо отговорността обстоятелство извършването на убийството на Михаил С. по хомофобски подбуди.

С присъда от 22.06.2016 г. на Софийския градски съд Александър Г. и Радослав К. са признати за виновни в това, че на 30.09.2008 г. в гр. София,  парк "Борисова градина", в съучастие като съизвършители умишлено умъртвили Михаил С., като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития. С решение от 21.06.2018 г. на ВКС е изменено решението на въззивния съд и наказанията са намалени на "лишаване от свобода" за срок от 10 години за Александър Г. и "лишаване от свобода" за срок от 4 години и 6 месеца за Радослав К.

Според върховните съдии в светлината на отсъстваща законодателна уредба по разглеждания въпрос и спорно тълкуване дали хомофобските подбуди могат да бъдат обхванати от съществуващата квалификация за хулигански подбуди двете инстанции по същество (СГС и САС) са отчели формално тези подбуди като отегчаващо обстоятелство, без обаче да пояснят каква тежест им придават.

В този аспект ЕСПЧ недвусмислено е посочил, че "не може да се каже, че хомофобските подбуди за нападението са имали измерим ефект на това ниво на анализа".

Липсата на такъв подход се оценява като особено съществено процесуално нарушение, тъй като краен резултат е довело до постановяване на цитираното решение на Европейския съд по правата на човека.

"Върховният касационен съд в настоящото производство не изразява становище във връзка с размера на наказанията, наложени на подсъдимите, защото основанието за връщане се свързва с дейността по анализ на обстоятелствата, които ги определят и по-конкретно – обсъждане на подбудите за извършване на престъплението", посочват върховните съдии. 

Снимка: Pixabay