Обвиняват в умишлено убийство един от задържаните роми, нанесъл фаталния удар на шофьора

Кметът Чани Стойчев твърди, че няма никакво напрежение в Прилеп

29.08.2023 | 13:41 Редактор: Вяра Димова

Трима души остават в ареста след инцидента с прегазеното дете в сунгурларското село Прилеп и убития при саморазправа от роднините шофьор. Предстои съдебно-медицинска експертиза да изясни причина за смъртта на шофьора и кой от тримата задържани е нанесъл фаталния удар с нож в прасеца на водача на камиона. На извършителя ще бъде повдигнато обвинение на убийство.

Три ромски фамилии празнуват, когато едно от децата изскача внезапно на пътя. Блъска го товарен автомобил и момченцето загива на място. Шофьорът е убит при саморазправа от роднините на детето. 

"Ние празнувахме курбан. Дойдоха ни гости от Везенково. Детето, което блъснаха, е мой племенник. Аз бях вътре. Като излязох, вече беше блъснато и нищо не съм чула. Дойдоха полицаи. Камионите тук много силно минават. Започнахме да викаме, да крещим, после дойдоха полицаи, линейки", разказа вуйната на блъснатото дете - Пенка.

Ромите не са местни, разказват хората от Прилеп. "Те са дървари. Дойдоха да празнуват Богородица", коментира Кета Йорданова.

"Няма никакво напрежение. Полицаите си извършват процесуално-следствените дейности. Абсолютно никакво напрежение нямаме с населението", обяви кметът Чани Стойчев.

Задържани са бащата, дядото и чичото на загиналото дете.

"Обвинението, което ще бъде повдигнато, е за умишлено убийство. Нападнат е категорично. Нека изчакаме съдебно-медицинската експертиза", настоя окръжният прокурор Георги Чинев.

"На този етап имаме данни, че на шофьора му е нанесен побой и една прободна рана в областта на прасеца. Лицето, което е пътувало до водача, излиза от кабината и бяга с оглед да не пострада от агресията на роднините на детето", разкри директорът на ОДМВР Бургас комисар Емил Павлов.

За да се предотврати евентуално напрежение в община Сунгурларе, снощи се проведе и специализирана полицейска операция. Засиленото полицейско присъствие в село Прилеп остава.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС