Двама влизат, един излиза: Хронология на зловещото убийство на мъжа, открит в шахта

Арестуван е втори човек, разчиствал кървавите следи

14.08.2023 | 18:40 Редактор: Михаела Кирилова

Още разкрития за зловещото убийство с финансов мотив. Жертвата е била убита с тъп предмет. Той е бил обявен за издирване от негови близки.

"Разпитан е близък на издирвания, който заявява, че от 8 август няма контакт с него и се притеснява да не се е случило нещо", каза зам.-градският прокурор Христо Кръстев.

"Един от ползваните от него телефони е намерен в близост до столична автокъща. От незабавните действия установихме, че последната среща и маршрут, по който са минали той и още едно лице, което впоследствие установихме, влизат на един адрес, след което излиза само другото лице, което е собственик на адреса", коментира директорът на СДВР Любомир Николов.

Установено е, че убийството е извършено в късните часове на 8 срещу 9 август, а негов автор е мъж с фамилията Вълчинов.

"Той е привлечен за убийство, което е извършено по особено жесток начин. Предвижда се наказание "лишаване от свобода от 15 до 20 години", "доживотен затвор" или "доживотен затвор без замяна", заяви Христо Кръстев.

Според разследващите мотивът за убийството на 41-годишния мъж е бил финансов - Вълчинов и жертвата имали план за общ бизнес, който се провалил. Вълчинов е поканил жертвата в дома си на улица "Раковски" и там нанася фаталните удари.

"По наши данни лицата са били в трайно приятелство. Като лицето, което е извършител на престъплението, е бил длъжник към убития. Това е и основният мотив за убийството. Убит е с твърд предмет, наподобяваш гира", разясни директорът на СДВР.

Освен предполагаемият извършител полицията арестува и мъж, за него се смята, че е помогнал в укриването на човешките останки. 

"Това лице не е съучастник, съответно не е помагач. Няма и никакви доказателства за това. Това лице разбира след извършване на убийството за това престъпление и решава да помогне на извършителя да заличат следите като изчистят местопрестъплението и да изнесат останки", обясни зам.-градският прокурор Иво Илиев.

Арестуваният Вълчинов е задържан за 72 часа с постановление на прокуратурата. Предстои съдът да реши дали да го остави за постоянно в ареста.

Вижте повече в репортажа.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа